Üniversiteye girişin ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavları LYS-1 matematik ve LYS-5 yabancı dil alanındaki imtihanlar 81 il ve Lefkoşa’da gerçekleştirildi. Saat 10.00’da başlayan ilk oturumun ardından öğleden sonra 14.30’da ikinci oturum yapıldı. LYS-1 matematik alanında yapılan ilk oturuma 624 bin 48, öğleden sonra yapılan LYS-5 yabancı dil alanındaki imtihana ise 41 bin 580 aday katıldı.
 
Adayların çoğunluğu, kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için sabah erken saatlerden itibaren imtihan yerlerine geldi. İmtihanların yapıldığı binalara girişte adayların ve görevlilerinin üstleri emniyet görevlileri tarafından elle ve detektörle arandı. Güvenlik görevlileri, adayların ellerindeki pet şişelerin yapışkanlarına varıncaya kadar çıkardı. İmtihan sırasında ÖSYM’yi temsil eden özel görevliler salonları dolaşarak, gereken bütün tedbirleri aldı.
 
ŞİFREYE RASTLAMADIK
 
İmtihandan çıkan öğrenciler, soruların genelde kolay olduğunu, ancak geometride biraz zorlandıklarını söyledi. Birçok öğrenci, LYS sorularının YGS’dekilerden daha kolay olduğunu dile getirdi. Öğrenciler basın mensuplarının, “Şifre var mı?” sorusuna, “Yaklaşık beş dakikamızı acaba şifre var mı, yok mu düşüncesiyle geçirdik. Sorular üzerinde deneyerek şifre olup olmadığını bulmaya çalıştık. Ancak şifreye rastlamadık. Bu sınavda şifre olduğunu düşünmüyoruz” dediler. LYS’nin diğer oturumuları bugün ve gelecek hafta da devam edecek.
 
YOL KAPANINCA GECİKTİLER
 
Öte yandan Kocaeli’de LYS için sabah erken saatlerde Kocaeli’nin Gebze, Darıca, Çayırova ve Dilovası gibi ilçelerinden yola çıkan öğrenciler, TEM’in Hereke geçişinde yol çalışması sebebiyle sınava geç kaldı. Kocaeli Üniversitesi’ndeki imtihana geç kalan öğrenciler ağlayarak sınava girdi. Duruma isyan eden veliler, “Çocuklarımızın hayallerini yıktılar. Bazı öğrenciler imtihana hiç giremedi. Bunun vebalini kim ödeyecek” dediler.
 
 
 
SAÇLARIN ARASI BİLE ARANDI
Güvenlik görevlileri, kopyaya karşı adayların saçlarının arasını bile kontrol etti, elle ve detektörle didik didik aradı. Öğrenciler, imtihana tokaları dahi toplanarak alındı.
 
 
 
İMTİHAN BOYU DUA...
 
Güvenlik gerekçesiyle veliler okul bahçelerine alınmadı. Anne ve babalar, imtihanda ter döken çocukları için dışarıda Kur’an-ı kerim okudu, onlar için dua etti. 
 
 
 
KÜPE VE YÜZÜKLER TOPLANDI
Güvenlik görevlileri, adayların ellerindeki pet şişelerin yapışkanlarına varıncaya kadar çıkardı. Cep telefonu, çanta, küpe ve yüzük gibi eşyalar salona sokulmadı.
 
Türkiye