Nazif Karaman'ın haberi

CHP'li Çetin Soysal'ın da üyesi olduğu ileri sürülen borsa manipülasyon çetesi, SPK raporuna göre örgüt gibi çalışıyor. Örgütün, 7 milyon sanal işlemle 513 bin TL haksız kazanç elde ettiği belirlendi

Aralarında CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal'ın da bulunduğu Karayal Grubu adlı borsa manipülasyon şebekesi, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) hazırladığı raporda "örgüt" olarak nitelendirildi.

Rapora göre yaklaşık 7 milyon sanal işlemle toplam 513 bin TL haksız kazanç elde eden grup, hiyerarşik örgütlenmeyle tıpkı bir gizli servis gibi çalışıyor.

Doğan Grubu'na ait MİLPA şirketinin hisseleri üzerinde hakimiyet kurarak fiktif işlemlerle borsa manipülasyonu yapan ve bu yolla haksız kazanç elde eden Karayal Grubu adlı menkul kıymetler örgütüyle ilgili SPK raporunu ele geçirdi.

2 Kasım 2010 tarihli raporda Bekir Sani Karayal, Çetin Soysal, Engin Kıralıoğlu, Serkan Kamil Kıralıoğlu, Faruk Memiş ve Şahin Deniz Karayal Grubu'nun üyesi olarak gösteriliyor.

Nisan 2009'da yapılan operasyonda yakalanan şebekeyle ilişkili olduğu tespit edilen Soysal, operasyondan sonra "Karayal'ı tanırım. Borsa oynamayı seviyorum. Ama haksız kazanç elde etmedim" diyerek kendini savunmuştu.

Daha önce de adı 6 kez borsa manipülasyonuna karışan Soysal'ın yargılanması için dokunulmazlığının kaldırılması gerekiyor.

SPK'nın tespitlerine göre 2008'in Temmuz ve Ağustos ayları arasında 9 ayrı şirket nezdinde hesap açan ve bu hesapları kullanarak borsada yapay piyasa oluşturan şüpheliler mülkiyette değişiklik yaratmayan operasyonlarla, yani hayali işlemlerle hisse senedi fiyatlarını yükseltti.

Böylece MİLPA Ticari ve Sınai Ürünler Paz. San. ve Tic. A.Ş. hisse senetlerini küçük yatırımcı için cazip hale getiren Karayal Grubu piyasayı kontrol etmeye başladı.

Fiyatların planlanan seviyeye çıkarılması için şebeke ile irtibatlı 250 farklı kişinin hesabından fiktif işlemler yapıldı.

IŞIK HIZIYLA İŞLEM

Kimi zaman bir dakikadan az bir süre içerisinde 94 emir değişikliği yapıldı. Grubun, bu yöntemle toplam 4 milyon 382 bin 942 alış ve 2 milyon 454 bin 538 satış işlemi sonucunda toplam 513 bin 918 TL kar elde ettiği saptandı.

Grubun elde ettiği karın 96 bin TL'lik kısmı Bekir Sani Karayal, 282 bin TL'lik kısmı Çetin Soysal, 66 bin TL'lik kısmı Engin Kıralıoğlu ve Serkan Kamil Kıralıoğlu, 31 bin TL'lik kısmı Faruk Memiş ve 28 bin TL'lik kısmı Şaban Deniz'in cebine gitti.

SPK'nın raporunda şüpheliler hakkında Sermaye Piyasası Kanunu'nun 47. ve 49. maddeleri uyarınca cezai kovuşturma yapılması istendi.

Şüpheliler, bu madde doğrultusunda adli para cezasına çarptırılırlarsa Türk Ceza Kanunu'nun 53. maddesi uyarınca kamu hizmetlerinden men edilecekler.

Bu nedenle yargılamanın sonucu halen CHP Milletvekili olarak Meclis'te bulunan Çetin Soysal'ı yakından ilgilendiriyor.

Üç ayrı grup halinde çalıştılar

SPK'nın tespitlerine göre Karayal Grubu, manipülatif işlemler için kendi içinde 3 farklı hücre yapılanması oluşturdu.

Belirgin bir işbölümü ile çalışan örgütte ilk grup, yatırımcı grubu adına hareket planı oluşturulmasında rol alan "beyin takımı" ndan oluşuyordu.

"Grup 1" adı verilen hücrenin lideri Bekir Sani Karayal'dı. "Grup 2" adı verilen ikinci hücrede yatırımcı grubun diğer elemanlarından yalnızca birkaçını tanıyan kişiler bulunuyordu.

Bu hücrede yer alanlar kendi hesaplarından ya da başkalarının hesabında işlem gerçekleştiriyordu. "Grup 3" adı verilen hücrede ise üst gruplarda yer alan kişilerin yönlendirmesiyle hesap açan ve bu hesaplardan işlemler gerçekleştiren örgüt üyeleri yer alıyordu.

Adeta gizli servis gibi örgütlenen Karayal Grubu'nda hücreler arası ilişkiyi sağlayan belirli kişiler dışında dikey ilişki kurmak mümkün değildi.

Bu hiyerarşik örgütlenme modeli örgüt üyelerinin birbirini ele vermemesi için tercih edilmişti.

Sabah