Kurtuluş Savaşı"nın kadın kahramanlarından "Çete Ayşe"nin hayatı, önce dizi olarak TRT 'de , daha sonra da film olarak beyazperdeye aktarılacak. Senaryosu Turan Kalle ve Bircan Kerem"e ait dizi film projesinin hazırlıkları tamamlandı. Ankara'da faaliyet gösteren KUTER Grup adlı bir basın yayın ve danışmanlık ve organizasyon firması sahibi Adem Koçyiğit'e ait dizi projesinde, aynı adlı kitabın yazarı Sabahattin BURHAN'ın kitabına bağlı kalınarak senaryonun tamamlandığını, 2011 yılı başında ise çekimleri bitirmeyi planladıklarını belirtti. Projeyi "Çete Ayşe" adıyla ilk önce dizi olarak çekecekelerini ifade eden Koçyiğit, hikayenin "Oyalı Yazma" ismiyle de beyazperdeye aktarılacağını ifade etti. Dizide İzmir'de reklamcılık yapan Tuğçe İlhan Yavaş Avcı da rol alacak.

Dizinin çekimleri Aydın, Muğla ve Denizli"de yapılacak.

Geçen hafta mekan ve yer seçimleri için Aydın'a gelen bir grup çekim ekibi Kavaklı köyü ile Yenipazar'da incelemelerde bulundu.
Yerel vatandaşlar ve köylülerinde çekimde görevlendirileceği filmin çekimlerine Ekim ayı sonunda başlanacak.

ÇETE AYŞE KİMDİ ?

Çete Ayşe Umurlu"ya bagli İmamköylü'dür. Huriye ve Hafize adında iki kız anasıdır. Okuma yazma bilmeyen bir , şehit hanımıdır. Düşmanın çizmeleri altında inleyen Türk halkının Milli Mücadeleye kadın erkek ayırt etmeden gösterdiği direniş için Kastamonu'da Halime Çavuş, Erzurum'da Kara Fatma (Seher) , Adana'da Melek Hanım, Erzurum'da Nene Hatun neyse; dağlarından yağ, ovalarından bal akan, efeler diyarı Aydın Eli'nde de Çete Ayşe odur. Çete Ayşe de bu kahramanlardan birisidir. Hem de ilk Çetecilerden, ilk defa Kuva-yı Milliye tarihinde efe elbisesi giymiş, ilk defa 'Efe' ünvanını almış mücahit bir kadındır. Kıt kanaat geçinip gitmekte ve köyünde sakin bir ömür süren asıl adı Emir Ayşe olan 23 yaşındaki bu kahraman ev hanımı , çok zor şartlarda silahlanıp düşmanın karşısına çıkmıştır.Çete Ayşe o günlerin ıstırabını yüreği yanarak duymuş bir vatanseverdir.

O yola çıkınca , diğer kadınlar, kızlar peşine takılmış, bu yönüyle bölgenin diğer kadın kahramanlarına öncü olmuştur. Öncülüğüyle de kadın kahramanlarımızın sembolüdür. Zaferi gören ve Aydını düşman işgalinden kurtaran kahramanımızdır.Sabahattin BURHAN'ın kitabından bizzat Çete Ayşe 'nin kendi ağzından anlatımına göre ; Bazı kadınların içinde bir pehlivan, bazı erkeklerin içinde de korkaklıklarından dolayı bir kadın gizlidir. Yüz kere canıma kastetseler, yüz kere dirilsem, yine kastetseler, duyacağım ıstırap bir genç kızın namusuna dokunmak değil, kolundan tutulduğunu duyduğum zamanki ıstırabın yanında saçımdan sökülen bir telin ıstırabı gibi hafif kalir. O günlerin bende iki hatırası vardır. Biri, milletimin ve Atatürk`ün göğsüme taktığı istiklal madalyası öteki de heyecanlı kalbimde yasattığım vatan hizmeti. Bir kız ailesinden terbiye almamışsa evlenince kocasından hiçbir terbiye almaz; aksine kızlığa ait utangaçlığı kalkacağından terbiyesizliği dahada artar.

Haber ve fotoğraflar: Mehmet Özçakır