İZMİR’in Torbalı İlçesi’nde, öldürüldüğü iddialarına rağmen cesedi bulunamayan avukat Mümtaz Baytekin’in, ilişkisi olduğu belirtilen Ceyda Y. , eşi Erdoğan Y. ve kırmızı bültenle aranan ağabeyi Erbay Y. ile tutuksuz sanık Dilek A. hakkında açılan davada İzmir 7’inci Ağır Ceza Mahkemesi yetkisizlik kararı verdi. Kararda, davanın cinayet yeri olduğu için Uşak Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesi gerektiği belirtildi.
 
İki çocuk babası avukat Mümtaz Baytekin, 6 Kasım 2010 tarihinde, Tepeköy’deki evinden otomobili ile ayrıldı. Uşak’a gittiği belirlenen avukat Baytekin’den bir daha haber alınamadı. Mümtaz Baytekin’in otomobili Buca İlçesi’nde sokağa terkedilmiş olarak bulundu.
 
 
Cinayet Bürosu ekipleri, avukat Mümtaz Baytekin’in Uşak’a, evlenmeden önce sekreterliğini yapan Ceyda Y. ile konuşmak üzere gittiğini tespit etti. İfadelerine başvurulan Ceyda Y., eşi Erdoğan Y. ve ağabeyi Erbay Y. olaydan haberdar olmadıklarını belirtti. Bu arada avukat Baytekin’in eski sekreteri Ceyda Y. ile mesajlaştığı, bu nedenle Uşak’a gittiği saptanınca Ceyda Y., eşi Erdoğan Y. ve ağabeyinin kız arkadaşı Dilek A., gözaltına alındı.
 
KIRMIZI BÜLTENLE ARANIYOR
 
Ceyda Y., avukat Baytekin’in yanında 4 yıl çalıştığını ve evlenme bahanesi ile kendisini oyalayan avukattan kurtulmak için Erdoğan Y. ile evlendiğini, ancak kendisine sürekli mesaj atmaya devam ettiğini söyledi. Evliyken de avukat Mümtaz Baytekin ile 3 kez birlikte olduklarını söyledi. Ceyda Y., olay günü Baytekin’in kendisine, "Ne halin varsa gör. Ben kendime artık yeni bir hayat kurmaya gidiyorum" diyerek son bir mesaj attığını öne sürdü.
 
Polis, avukat Baytekin’in kullandığı telefondan en son Kula’da sinyal alındığını tespit etti. Ceyda Y ile eşi Erdoğan Y. cinayet suçlamasıyla tutuklanırken, Dilek A., tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Kaçan ağabey Erbay Y. hakkında kırmızı bültenle arama kararı çıkartıldı.
 
CESETSİZ DAVA AÇILDI
 
Soruşturmayı yürüten savcı Mustafa Kemal Biçmen, tutuklu sanıklar Ceyda ve Erdoğan Y. çiftinin, halen aranan ağabey Erbay Y ile ’tasarlayarak kasten adam öldürmek’ suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis, Dilek A’nın da ’suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme’ suçlarından 5 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.
 
İzmir 7’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde kabul edilen iddianameyle, cesedi olmayan bir cinayet davasının görülmesinin yolu açıldı.
 
ÇELİŞKİLİ İFADE
 
Savcı Mustafa Kemal Biçmen, iddianamede öldürüldüğü iddia edilen Mümtaz Baytekin ile şüpheliler arasındaki ilişkilere, telefon görüşmelerine, mesajlara ve biraraya geldikleri tarihlere ayrıntılı olarak yer verdi.
 
Sanıkların suçlamaları kabul etmemesi, ortada bir ceset olmamasına rağmen, bunun öldürüldüğü iddia edilen Baytekin’in sağ ve kayıp olduğu sonucunu doğurmayacağını vurguladı. Toplanan deliller karşısında olağan yaşam deneyimi ile izah edilmesinin ciddi güçlükler içerdiğini, sanıkların çelişkili anlatımları da dikkate alındığında, birlikte hareket ederek cinayet suçunu işlediklerinin anlaşıldığını belirtti.
 
YETKİSİZLİK KARARI VERİLDİ
 
İzmir 7’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde, ’cesetsiz cinayet davasının’ ilk duruşması yapıldı. Duruşmaya tutuklu sanıklar Ceyda Y. ve Erdoğan Y. ile birlikte tutuksuz sanık Dilek A. katılırken, hakkında arama kararı bulunan, yurtdışına çıktığı yönünde bilgi edinilen ve kırmızı bültenle aranan Erbay Y. gelmedi. Mahkeme heyeti, duruşmaya katılan sanıkların kimlik tespitlerini yapıp, savunmalarını almadan, yetkisizlik kararı verdi.
 
Mahkeme Başkanı Erdoğan Bircan, iddianamede öldüğü iddia edilen avukat Mümtaz Baytekin’in telefon kayıtlarında en son Uşak’ta olduğunun tespit edildiğini, iddia edilenlerden yola çıkarak, cinayetin işlendiği yerin Uşak olduğunu belirtti. Bu nedenle İzmir Ağır Ceza Mahkemesi’nin bu davaya bakmakta yetkisiz kaldığını, davanın Uşak Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesi gerektiğini belirtti. Beş dakika süren ’cesetsiz cinayet davasının’ dosyası, yetkili olan mahkemeye iletilmek üzere İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.
 
DHA