Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin eski lideri Tassos Papadapulos'un cesedi, mezarından alındı. Bugün birinci ölüm yıldönümü olan eski Rum liderin ailesi yıldönümü törenleri için hazırlık yapmak üzere dün sabah mezarlığa gittiler ki mezarın açılmış olduğunu, tabutun bırakılarak cesedin çalınmış olduğunu gördü. Şok haberle sarsılan Ada'da hırsızlığın çözüm sürecini baltalamak isteyenler tarafından gerçekleştirildiği iddiası hızla yayıldı. Ancak Rum tarafı Türkler yaptı derken KKTC'liler olayı Rum provokasyonu olarak değerlendirdi.

MEZARA KİREÇ DÖKMÜŞLER

Hırsızların Lefkoşa'da bulunan Deftera köyü mezarlığında, Papadopulso'un naaşını çaldıktan sonra mezar yerine kireç döktükleri saptandı. Bu şekilde arkada delil bırakmak istemedikleri tahmin ediliyor. Polis, cesedin önceki gece ya da dün sabah çıkarıldığı üzerinde duruyor. Reuters ajansı, mezarlıkta bulunan bir görgü tanığının, tabutun açıldığı ve içinin boş olduğu sözlerini aktardı. Olay esnasında Papadopulos'un aile üyeleri ile polisin mezarlıkta olduğu kaydedildi. Rum lider Hristofyas ise üzüntülerini dile getirerek provokasyona karşı sakin olunması çağrısında bulundu. 2003 - 2008 yılları arasında görev yapan Rum lider, geçtiğimiz yılın Mart ayında seçimleri Dimitri Hristofyas'a karşı kaybetmişti. Papadapulos, bir yıl önce akciğer kanserinden hayatını kaybetmişti.

Neden ölüm yıldönümü

Rum basını Papadopulos'un naaşının çalınması "şok" başlığıyla verdi. BRT televizyonu “Güney Kıbrıs Şokta” başlığıyla sunulan haberde yaşanan olay “ürpertici” olarak nitelendirildi. Yoğun şekilde yağan yağmura dikkat çekilen haberde, yağmurun hırsızlık olayını kolaylaştırdığı bilgisine ulaştıkları ifade edildi. Yeni Düzen gazetesi ise “Güney Şokta” başlığını kullandı. Star Kıbrıs gazetesi ise “Papadopoulos'un cesedi çalındı” başlığını kullanırken haberinde ölüm yıl dönümüne vurgu yaptı. Kıbrıs Postası da “Adanın güneyinde şok!” başlığıyla haberi duyurdu. “ŞOK: Papodopulos'un cesedi çalındı!” manşetini kullanan Ortam gazetesi, “Olayın Tasos Papadopulos'un birinci ölüm yıldönümünden bir gün önce ortaya çıkması çeşitli yorumlara neden oldu” ifadelerine yer verdi. Bu arada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, olayın sadece şaşırtıcı olmadığını belirterek, "Şok olduk." açıklamasını yaptı. Rum basınına konuşan Denktaş, "Bu hareket maksatlıdır ve bu da iyi niyetli olmaz" dedi.

Ada bölündü: Türkler mi çaldı Rumlar mı


Geçtiğimiz günlerde Rum kesimindeki başkanlık konutunun duvarına KKTC Türktür yazısını yazarak çözüm sürecini provoke etmek isteyen Kıbrıslı Türkler yaptı.

Aynı iddiayo Kıbrıslı Türkler de ortaya atarak bunun Rumlar tarafından yapıldığını iddia ediyor. Buna göre Rumlar Türklerin süreci sekteye uğratmak istediğini göstermek için Türkler adına eylem gerçekleştiriyor.

Papadopulos'un naaşı "kopyalanmak" amacıyla çalındı.

Veya tıp öğrencileri kadavra olarak kullanmak için hırsızlık yöntemine başvurdu.

Rum mu Türk mü olduğu hakkında bilgi bulunmayan ancak akıl sağlığı yerinde olmayan bir kişi tarafından çalındı./yeni şafak