Kim ne derse desin, Özlem Çerçioğlu Aydın siyasetine en büyük damgayı vuran Ali Adnan Ertekin Menderes’ten sonra ikinci kişidir. Özlem Çerçioğlu 2002 seçimlerinde Aydın Milletvekili olunca "Şans" diye nitelendirildi. 2007 seçimlerinde birinci sıradan yeniden Aydın Milletvekili seçildi.

Partisinin ve Genel Başkan Deniz Baykal'ın isteği ile 2009 yerel seçimlerinde Aydın Belediye Başkan Adayı oldu ve %26.00 oy oranı ile az farkla ipi göğüslemişti. O seçimdeki rakiplerinin hepsi güçlü ve efsane isimlerdi.

Özlem Çerçioğlu Aydın Belediye Başkanı olarak önemli işlere imza atınca halkın sevgisini kazanmayı başardı. O dönem bir kadın olarak birçok erkeğin başaramayacağı işleri başarmıştı. Ayrıca bir kadın olarak kırsal kesimde yaşayanlara AYBA ile sevgisini hissettirmişti. Özlem Çerçioğlu başarılı bir dönemi ardında bırakırken Aydın İli Büyükşehir oldu. Artık onun önünde daha büyük bir seçim vardı. Seçime giren her parti ağır toplarını sahaya sürmüştü.

Özlem Çerçioğlu 2014 seçimlerinde karşısında aday olan iki milletvekilini adeta sahadan silmişti. Ayrıca eski Merkez ilçe, yeni Efeler Belediyesi seçiminde de partisinin adayının başarılı olmasını sağlamıştı. 2014 seçimlerinde oy oranını %43.80'e çıkaran Özlem Çerçioğlu artık Aydın siyasetinin yaşayan en önemli aktörü olduğunu ilan etmişti. 2009 seçimi üzerine konuşanların diyecek sözü kalmamıştı. Özlem Çerçioğlu hem kendi partisi içindeki muhalefetle, hem de başta iktidar partisi olmaz üzere kendisine muhalefet edenlerle savaşmasını da gayet iyi becermişti.

Özlem Çerçioğlu kazandığı iki belediye başkanlığı seçiminden sonra farklı bir seçim sistemi ile gerçekleştirilen 2019 seçimlerini de %53.94 gibi rekor bir oyla kazanmıştı. Bu başarı ile Aydın’da ilk defa üst üste üçüncü defa Belediye Başkanlığını kazanan ilk siyasetçi olmuştu.  Özlem Çerçioğlu bu başarının üzerine her geçen gün katarak şimdilerde oy oranını % 59 gibi yüksek oranlara çıkardı. Özlem Çerçioğlu’nun bu çıkışı bize hiç bir başarının tesadüf olmadığını gösterdi.

Bu kadar üstün başarılar göstererek Aydın siyasetine damga vurmasının yanında çeşitli dönemlerde kendisine karşı oynanan oyunları da kolaylıkla alt etmesini bildi. Gerek kendi partisi içinde, gerekse rakip partilerde onun yerinde gözü olanlar her türlü oyuna başvurup sinsice beklemeye başladılar. Uzağa gitmeye gerek yok, 2019 seçimlerinden sonra bile ortaya atılan Feto soruşturması nedeniyle görevden alınacak iddialarına ellerini ovuşturarak bekleyen partilileri bile oldu.

İlçe belediyesi seçimlerinde Özlem Çerçioğlu’nun desteği olmasa kazanamayacak olanlar bile onun arkasından iş çevirmeye kalktılar. Tüm bunlara rağmen Özlem Çerçioğlu geri adım atmayıp her muhalefetten güçlenerek çıkmasını bildi.

Tüm bunları gerçekleştirirken elbette hataları da oldu. Seçimlerde bazı ilçe adaylarının belirlenmesinde yanlış tercihlerde bulundu. Sonra bu tercih ettiği başkanlarla ters düşerek başta Efeler olmak üzere bazı yerlerin hizmet alımlarında sıkıntı yaşamasına neden oldu. Parti örgütü içindeki seçimlere müdahalenin dozunu kaçırarak örgütte olması gereken hiyerarşik yapının kısmen zarar görmesine neden oldu. Yanına alıp ekibine dahil ettikleri kişiler konusunda da yanlış tercihleri olsa da bunlardan kurtulmasını bildi.

En önemlisi hatası ise Efeler ilçesindeki belediyelerin görev dağılımının halka yeterince anlatılamaması oldu. Efeler ilçesinde Efeler Belediyesi ile birlikte el ele verip iyi işlere imza atamadılar. Efeler ilçesi sınırları içerisinde hangi belediyenin hangi işin sorumlusu olduğu noktasında sıkıntı yaşadılar ve halen yaşamaktalar. Elbette bu konuda onun kadar, hatta ondan daha fazla Efeler Belediye Başkanı da sorumlu. Burada yaşayan halk en çok bu belirsizlikten şikâyetçi durumda. Umarım en kısa zamanda bu sorun çözülür. Böylece hem Efeler Halkı rahat eder, hem de gelecek seçimlerde Özlem Çerçioğlu oy oranını kolaylıkla %60’ın üzerine taşır.

“Büyük zekâlar, birlikte düşünür.” (Malcolm X)