Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu yeni arabağlantı tarifelerini açıkladı. 1 Mayıs"tan sonra cep telefonu görüşme ücretleri yüzde 30 ucuzlayacak. Yeni tarifeler uygulanmaya başladığında 1 Mayıs"tan itibaren Turkcell, Vodafone ve Avea"nın cep telefonu görüşmelerinde yüzde 30 indirime gitmesi bekleniyor.

Konuyla ilgili Türk Telekomünikasyon A.Ş tarafından İMKB"ye yapılan açıklamada şöyle denildi:
“BTK tarafından belirlenen yeni arabağlanti ücretleri Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu 25.03.2009 tarih ve 2009/DK/07/150 sayılı Kurul Kararı ile 1 Mayıs 2009 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Arabağlanti Ücret Tarifeleri aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.
Türk Telekomünikasyon A.Ş. Şebekesinde Çağrı Başlatma ve Çağrı Sonlandırma Ücretleri (Kr/Dk) Yerel 1,39; Alan İçi 1,71; Alan Dişi 2,7. GSM Şebekelerinde Çağrı Sonlandırma Ücretleri (Kr/dk) Turkcell İletişim Hizmetleri A.S. 6,55 Vodafone Telekomünikasyon A.S. 6,75 Avea İletişim Hizmetleri A.S. 7,75”

ARABAĞLANTI ÜCRETİ NEDİR?
İki farklı operatör arasında yapılan görüşmelerde uygulanan ücrete arabağlantı ücreti deniyor. Bu ücret tarifeleri abone sayısı, mobil hizmet maliyeti, karşılıklı trafik ve pazara giriş sırasına göre BTK tarafından belirleniyor.

TÜRKTAN: ARA BAĞLANTI ÜCRETLERİ DAHA DA DÜŞÜRÜLMELİ
Avea Üst Yöneticisi (CEO) Cüneyt Türktan, ara bağlantı ücretlerinin "pazardaki dengeler göze alınarak" daha da düşürülmesi ve hakim durumdaki işletmecinin toptan ve perakende ücretleri arasındaki dengenin sağlanması için gerekli düzenlemelerin önemini bir kere daha vurgulamak istediklerini bildirdi.

Türktan, yaptığı yazılı açıklamada, Bilgi Teknolojileri ve İletişim
Kurumu"nun (BTK), işletmeciler arasında 1 Mayıs 2009 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni ara bağlantı ücretlerinde, yani işletmecilerin birbirlerine ödemekte oldukları dakika başı toptan ücretlerde, yüzde 28- yüzde 31 seviyelerinde bir indirim gerçekleştirdiğini hatırlattı.
Sektördeki adil rekabet ortamının oluşması bakımından büyük önem taşıyan ara bağlantı ücretlerinin düşürülmesi ile ilgili düzenlemeleri her zaman desteklediklerini dile getiren Türktan, şunları kaydetti:
“BTK"nın bu kararı doğrultusunda sağlanacak daha adil bir rekabet ortamında, abonelerimize “Her Yöne Sınırsız” tarifemizde olduğu gibi, tüm işletmecileri uygun fiyata arayabilecekleri çok cazip tarifeler sunmaya devam edeceğiz.
Öte yandan yeni yayınlanan ücretlere bakıldığında, özellikle hakim durumdaki işletmecinin maliyetleri ve şebeke içi fiyatları göz önüne alındığında, bu ücretlerin bu seviyelerden daha da aşağıya düşürülebileceği ortaya çıkmaktadır.
Nitekim, bugün hakim durumdaki işletmeci, kendi abonelerine perakende fiyat olarak, BTK"nın yeni belirlemiş olduğu 6,55 kuruşluk toptan ücretten çok daha düşük ücretler belirlemekte, bu da pazarda etkin rekabetin tesisini güçleştirmektedir.
Bu vesile ile ara bağlantı ücretlerinin "pazardaki dengeler göze alınarak" daha da düşürülmesi ve hakim durumdaki işletmecinin toptan ve perakende ücretleri arasındaki dengenin sağlanması için gerekli düzenlemelerin önemini bir kere daha vurgulamak isteriz.”

Milliyet