Günümüzde mobil uygulamalar inanılmaz bir hızla çoğalırken, geliştiricilerin uygulamalarını kullanıma sundukları online 'uygulama mağazaları' (App store) birbiri ardına ortaya çıkmaya başladı. Bugünkü uygulamaların çoğu herkesin satın alamayacağı pahalı ve güçlü donanıma sahip mobil cihazlara ihtiyaç duysa da durum uygulama geliştiriciler ve kullanıcılar için çok da ümitsiz değil. Bulut içerisinde çalışabilen yazılımlar üzerine kurulu yeni bir mimari, mobil uygulamaların geliştirilmesini, elde edilmesini ve kullanımını tamamen değiştirecek. ABD'li araştırma şirketi ABI Research tarafından gerçekleştirilen bir çalışmaya göre, bu gelişme yani Bulut Bilgisayar, 2014 yılına kadar mevcut uygulama modellerini gölgede bırakacak derecede yıkıcı bir etkiye sahip olacak ve bu tarihten sonra yıllık 20 milyar dolarlık bir getiri söz konusu olacak.

Mobil uygulama geliştiricileri bugün farklı mobil işletim sistemiyle uğraşmak zorunda kalıyorlar. Bu nedenle, geliştiriciler ya sadece tek bir işletim sistemi için uygulama geliştiriyor ya da yazılımın farklı versiyonlarını hazırlıyorlar. Web kullanılarak geliştirilen uygulamalar ise cihaz üzerinde çalışmak yerine sunucularda çalışıyor ve bu sayede donanım ihtiyaçları büyük ölçüde azalmış oluyor. Bu yaklaşım bugün bebek adımları atıyor olsa da uzmanlar gelecekte bu yöntemin mobil uygulamalar için egemen model olacağını belirtiyorlar. Elbette bu yaklaşımın da bazı zorlukları var. En temel problem de kesilen ağ bağlantıları. Bulut tabanlı uygulamalar, bağlantı kesildiğinde çalışmıyorlar. Ancak HTML 5 gibi yeni programlama dilleri, veri önbelleklemeyi mümkün kılarak, tekrar bağlantı sağlanana kadar uygulamanın çalışmasını sağlayabilecekler.

Bulut Bilgisayar, mobil uygulamalara benzersiz bir gelişmişlik katacak. Örneğin, kurumsal kullanıcılar ortaklaşa çalışma ve veri paylaşımından yararlanabilecek; bireysel kullanıcılar ise ev güvenlik sistemlerini, bilgisayarlarını ya da DVD kaydedicilerini kontrol edebilecekleri yazılımlardan faydalanabilecekler. Benzer şekilde, farklı kaynaklarda yer alan fotoğraf ve görüntülerin paylaşılabileceği sosyal ağ yazılımları da kullanılabilecek.

Bulut Bilgisayar nedir?
Bulut Bilgisayar (cloud computing) en temel haliyle yazılımların platformdan bağımsız olarak kullanılabilmesini ifade ediyor. Kullanıcı bu sayede bilgisayarının donanım gücünden bağımsız olarak istediği yazılımları kullanabiliyor. İşlemler kullanıcının bilgisayarında değil, İnternet üzerinden bağlandığı bilgisayarlarda gerçekleştiriliyor. Bulut Bilgisayar modeli kullanıcıları sadece donanım masraflarından değil yazılım masraflarından da kurtarıyor. İnternet üzerinden kullanılan yazılımlar kiralanabildiği gibi, istenirse 'kullandığın kadar öde' sistemiyle sık kullanılmayan uygulamalar için yüksek ücretler ödemek zorunda kalınmıyor.

Devler Bulut Bilgisayar'a nasıl bakıyor, neler yapıyor?
Oracle, bu trend ile ilgili gelişmeleri son birkaç yıldır yakından takip ediyor ve bu konuda yeni ürün ve hizmetler geliştiriyor. Firma, müşterilerinin iş yazılımlarını hem özel hem de açık bulutlar üzerinde çalıştırmalarına izin veren pek çok seçenek sunuyor.

2008 yılında Bulut Bilgisayar bölümünü kuran Sun, Java, MySQL, OpenSolaris ve Açık Depolama yazılım teknolojilerini kullanarak gerçekleştirdiği sektörün ilk açık Bulut Bilgisayar altyapısını duyurdu ve planlarını açıkladı.

Microsoft bu yeni yaşam tarzını destekliyor ve şu ana kadar dünyanın 11 farklı bölgesinde 500 bine yakın sunucu kurdu. Planlanan yeni veri merkezlerinin yüzölçümü yaklaşık 15 futbol sahası büyüklüğünde olacak.

Konunun önde gelen firmalarıyla ortak Ar-Ge çalışmaları yürüten Intel, Bulut Bilgisayar'ın daha güvenli, verimli, kolay programlanabilir ve en önemlisi standartlara dayalı olması için çalışmalarını sürdürüyor./akşam