Teknoloji Bilgilendirme Platformu, ''yurt dışında yapılmış çalışmalarda cep telefonlarının sağlığı tehdit ettiğine dair bilimsel bir veri olmadığını'' bildirdi.

Teknoloji Bilgilendirme Platformu, bugün Sağlık Bakanlığı Elektromanyetik Alanların Sağlık Etkilerini Değerlendirme Alt Kurulu tarafından yayımlanan raporun ardından yazılı bir açıklama yaptı. Dünyada yapılmış çeşitli çalışmalardan örneklerin verildiği açıklamada, cep telefonlarının sağlığı tehdit ettiğine dair herhangi bir bilimsel veri bulunmadığı belirtildi.

Açıklamada, 219 ülkede 800'den fazla mobil iletişim şirketinin bağlı olduğu Dünya GSM Birliği'nin (GSMA), dün yayımladığı ''Mobil Teknoloji, Sağlık ve Çevre'' belgesinde, yeni nesil cep telefonu teknolojileri ve cep telefonlarının sağlığa etkisinin ele alındığı araştırmalara yer verdiğine işaret edildi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) tespitlerine yer verilen belgede, son 20 yılda cep telefonlarının olası riskleri üzerine birçok çalışma yapıldığı ifade edilen açıklamada, ''Belgede, baz istasyonları sinyallerinin sağlığa zararlı olduğuna dair tatmin edici bilimsel bir kanıt bulunmadığı'' kaydedildi.

Açıklamada, GSMA belgesinde, tüm mobil teknolojilerin kullanılan servis tipine (data veya ses) ve antenlere olan uzaklığa göre güçlerini minimum seviyede tuttuklarının vurgulandığı belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı'nın desteğiyle, dünyanın geniş kapsamlı araştırmasını yürüten Interphone Çalışma Grubu (Interphone Study Group) raporunun sonuçlarına da yer verilen açıklamada, ''Interphone'un 10 yıldır 13 ülkede 30 yaş üstü 5 binden fazla katılımcı ile gerçekleştirdiği araştırmanın ara raporunda, cep telefonlarının olumsuz etki yarattığına ilişkin kesin bir sonuca varılmadığına'' dikkat çekildi.

Interphone'dan alınan bilgilere de yer verilen açıklamada, şöyle denildi:

''Sağlık Koruma Ajansı'na rapor veren bağımsız Non-İyonize Radyasyon Danışma Grubu, Interphone'nun çalışmaları iyi tasarlanmış, özenle yapılmış ve cep telefonu kullanımından kaynaklanan olası sağlık risklerin anlaşılmasına önemli katkıda bulunduğunu belirtti. Çalışmalarda, cep telefonu kullanımı ile beyin tümörü ilişkisi incelenerek, hayvanlar üzerinde yapılan laboratuvar deneylerinde hayvanların radyofrekans radyasyona maruz bırakılmasıyla elde edilen sonuçların değerlendirildiğini ve çalışmalar sonucunda cep telefonu kullanımının ve radyasyona maruziyetin kanser üzerinde etkisi olmadığının anlaşıldığı ifade edildi.''

A.A.