DEĞERLİ OKUYUCULARIM COVİT BELASI BİZİM AİLEYE DE GELDİ

Geçen hafta çok sevdiğim değerli kardeşim COVİT belası yüzünden Kenan Taşlıdağ’ı kara topraklara koydum.

Bu hafta da Değerli Kardeşim Sn. Erman Çetin’in virüs belasına yakalandığını öğrendim. İnanın başımdan kaynar sular döküldü.

Yine www.aydinpost.com ailesinden Rıdvan Eşin kardeşimin ikinci kere COVİT mikrobuna yakalanması ailemizi çok üzdü.

Çok şükür Rıdvan Eşin sağlığına kavuştu.

Ancak Değerli Kardeşim www.aydinpost.com Editörü Sn. Erman Çetin, COVİT belası ile uğraşıyor. Canım kardeşim biran evvel bu beladan kurtulur yuvamıza gelir. Okuyucular ile buluşurlar, kendilerine sağlık dilerim.

Değerli okuyucularım COVİT belasında Devletimiz de büyük hatalar işledi. Bu sene yazın ben korkudan bir gün bile yazlık yerlere adımı atıp denize girmedim. Gözlerimle gördüm BODRUM, DİDİM, KUŞADASI plajları eğlence yerleri ağzına kadar doluydu.

Hiçbir önlem alınmadı işte bugünkü durum ortaya çıktı.

Bu arada onlarca okuyucum ya bu COVİT belasına yakalandı veya yakınları öldü ölenlere RAHMET OLSUN. Bu hastalığa yakalananlara acil şifalar diliyorum.

Değerli okuyucularım Türkiye’de gündem o kadar hızlı değişiyor ki yetişmek mümkün değil. Ben de köşe yazılarımda şunu görüyorum benim galiba haftalık köşe yazılarımı çoğaltmam gerekecek.

Ankara seyahatimle ilgili çok konu arşivimde bekliyor. İşte bunlar da biri Anavatan Partisi iktidarında Bayındırlık Bakanı Sayın Cengiz Altınkaya ile ilgili röportajım.

ANAVATAN PARTİSİ İKTİDARINDA BAYINDIRLİK BAKANI SN. CENGİZ ALTINKAYA, YENİPAZAR BELEDİYE BAŞKANI YÜSRAN ERDEM BU PARKIN İSMİNİ DEĞİŞTİRMEK İSTİYOR ÇOK ÜZÜNTÜLÜYÜM

Ahmet Gözen-Cengiz Altınkaya                         Ahmet Gözen-Cengiz Altınkaya-Çetin Saraçoğlu

Değerli okuyucularım, Sayın Cengiz Altınkaya ile Aydın-İzmir otoyolunu Aydınlılara armağan eden Aydın ovası sulama sistemini kuran Aydın ilinde barajlar göletler yapan Ortadoğu Teknik Üniversitesi İnşaat Bölümü Mezun Sayın Rahmetli Turgut Özal’ın çok değerli Bakanlarındandır. Aydın Yenipazar ilçesinde Anavatan döneminde Belediye Başkanlığı yapmıştır.

Cengiz Bey, uzun yıllardır Ankara’da yaşıyorsunuz bize biraz Ankara’yı anlatır mısınız?

Ankara hava açık olduğunda çok güzel günlerim kitap okuyarak memleket meselelerini irdeleyerek geçiyor. Temmuz, Ağustos’ta Aydın çok sıcak ve rutubetli oluyor ama ben küçüklüğümden beri Yenipazar’da çiftçilik ve tarımla uğraşıyorum. Ancak bu çiftçiliğimiz esnasına yalınayak başı kapak güneşin altında çalışırdık.

  

Turgut Özal döneminde çok gözde politikacıydınız politik hayatınız devam ediyor mu?

Ben 1970 yıllarında politikaya girmeden gazete kupürlerini biriktirirdim. Öğrenciliğim Ortadoğu’da geçtiği için orası politize ortam demokrasi geçerlidir. Bir hafta Alpaslan Türkeş gelir diğer hafta Çetin Altan gelir gider dinlersiniz. Ben orada BEN ORADA HÜR DÜŞÜNCE KULUBUNE UYE İDİM. 80 kişiydik kulüp Adalet Partisi’ne fıkırdaş bir kulüptü. Bu kulüpler o zaman ORTADOĞU DİL TARİH ve diğer kulüpler O DÖNEMDE TÜRK HALKININ REFAHI İÇİN ÇALIŞMAKTI. Emek sömürüsüne karşı çıkmak hırsızlıklara karşı çıkmak tı tüm kulüplerin ortak hedefi bu idi. Yöntemleri farklı idi çatışmalar ordan çıkıyordu.

Cengiz Bey, bu ara hayatınız nasıl geçiyor? Türkiye’de Yenipazar ilçesi belediye başkanlığından Bakan çıkan tek kişi sizsiniz anlattır mısınız Turgut Bey sizi nasıl keşif etti?

Yenipazar yol kavşağında kendisini karşılıyorduk, Yenipazar’a davet anında karşılıklı çarpıştık gözlüklerimiz yüzümüzden düştü ilk karşılaşmamız böyle oldu. 1983 Ağustosunda Yenipazar Turgut Özal Parkı açılışı esnasında. Ben Turgut Özal’ı Yenipazar’a getiremedik ama ruhunu hizmetlerini getirdik dediğimde millet ağlamaya başladı.

TURGUT ÖZAL PARKI MAALESEF CHP İKTİDARININ BELEDİYE BAŞKANI YÜSRAN ERDEM, BU PARKIN ADINI KALDIRMAK İSTİYOR, ÇOK ÜZÜNTÜLÜYÜM. Son Seçilen Yenipazar Belediye Meclisi bu kararı almakla çok ayıp ediyor.

Buranın ismini Atatürk Parkı yapacaklarmış ben de kardeşim yel değirmenin olduğu yere Atatürk Parkı yapın tabii Atatürk’e karşı değiliz ama yıllardan beri burada duran bu ismi değiştirmenin âlemi yok.

Maalesef Türkiye’de bu bir hastalık halkla Atatürk’ü bu zihniyet karşı karşıya getiriyor bu beylerin becerisi var ise gitsinler yeni bir park yapsınlar oraya Atatürk Parkı yapsınlar veya Çamlık Mevkisini düzenlesinler, oraya ATATÜRK PARKI YAPSINLAR ORAYA ATATÜRK’ÜN IŞIKLI HEYKELİNİ DİKSİNLER.

Ben bu olayı Sayın Kılıçtaroğlu ile karşılaştığım sırada kendisine Ahmet Özal ile söyledim. Kendisi gerekeni yapacağım şeklinde ifade etti.

Sn. Kemal Kılıçtaroğlu “Çok yanlış yapmışlar Cengiz Bey” dedi.

Ancak konunun düzeltilmesi için Yenipazar Belediye Meclisine getirilmedi.

Yenipazar’da benim adım Sayın Turgut Özal ile birlikte anılır. Yenipazar’da bir sürü eserlerim var benden sonra hiçbir şey yapılmadı. Garaj, Madran Suyu getirilmesi, kapalı spor salonu vs. benden sonra Yenipazar’a bir çivi çakılmamıştır. Hepsine sahip çıkıyorum.

Şimdi bu boş dönemimde Aydın’da benim bir arkadaş gurubum var bu gurupla her zaman muntazam olarak toplanıyoruz. İstişare yapıyoruz. Ben Bakanlığım dönemimde belediyeler özellikle Aydın için çok güzel eser bırakıcı çalışmalarım olmuştur.

Şu anki belediyelere önerilerimiz var bunları yapmaları lazım. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için çalışma yaptım ama olmadı. Parti önemli değildi CHP de olurdu, AK Parti de olurdu. HALA POLİTİKAYI TERK ETMİŞ DEĞİLİM.

AMA BARUTUMU DA BOŞA ATMAK İSTEMEM MEMLEKETİN SELAMETİ İÇİN.

Çorbada tuzum olacak ise bu memleket için gerekeni yaparım. Benim hiçbir partiye kayıtlı değilim.

ŞU ANDA AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞINI DA DÜŞÜNMÜYORUM.

Ben Aydın politikasında varım ama henüz yörüngem belli değil bu da halkın istekleri doğrultusunda belirlenecektir.

Aydınlılar nezdinde sizin isminiz Aydın-İzmir otoyolunu yapan diye hayırla anılıyor…

Benim dönemimde 2000 km yol yapılıyor Atatürk Barajı yapılıyor 80 büyük baraj yapıyordum.. Aydın-İzmir otoyolu ihale edildi. Benden önce ihale edilmiştir. Ama hiçbir çalışma yoktu. DİLİGAM-KUTLUTAŞ o dönemde İzmir çevre yolunda oyalanıyorlardı.

İzmir-Aydın Otoyolu diye ihale edilmiş ama harita çalışmaları bile yok.

O zaman tamam kardeşim yol yapımına başlıyoruz dedim ve buraya ağırlığımı Bakan olarak koydum.

Çalışmaları Aydın-İzmir Oto yolunu hızlandırdım.

Otoyol İzmir’e o kadar büyük katkı yaptı ki, bunu Aydınlıların takdirine bırakıyorum.

Bu yol Almanya’da bazı yollarda olduğu gibi hız limiti yoktur.

Yollarda hız limitini kısıtlar ise bizim yollar yetmez bu yüzden Adapazarı-İzmit, Aydın-İzmir oto yollarında hız limiti koymadık. Sn. Turgut Özal radikal kararları severdi Aydın-İzmir oto yolunda bizim dönemimizde EN AZ HIZ LİMİTİ 40 VARDI VE HIZ LİMİTİ YOKTU HIZ SERBESTTİ.  Otoyollarda hız serbest olmalı en az 150 ile 160 olmalı. Anavatan Partisi otoyollarla özleşmiştir.

Sağ olsunlar bu konuda tevazuu göstermeyeceğim. Evet, eserimizdir ancak bu yoldaki geçiş ücreti de 6 TL olmamalı. Ama yeni yolda Aydın-Denizli oto yolu ücreti de çok fazla

60 TL olmamalı.

Ayrıca oto yollarda reklam tabelası olmaz şoförün dikkatini çeker üst geçitlerde reklam olmaz mutlaka oto yollar bitki örtüsü ile refüjler ayrılmalı. Ben önün için oto yollarda “AYINGEÇ” (ZAKKUM) diktirdim AYINGEÇ su istemez hayvan yemez, (Değerli okuyucularım Aydınlılar Zakkuma AYINGEÇ DERLER) bununla ilgili ayıngeç üretim yerleri kurdurdum şimdi Türkiye’nin tüm oto yollarında dikiliyor.

Cengiz Bey, madem konu Aydın-Denizli otoyoluna geldi ne düşünüyorsunuz? Dalama Bozdoğan aksında köylüler Menderes ovasına nasıl inecekler?

Bu akstaki insanların ovaya inemeyecekleri düşüncesi yanlıştır. Öyle şey olmaz. Karayolları ve proje ofislerinde bütün KADİM YOLLAR ıslah edilecektir. İşçinin köylünün ormancının çiftçinin kullandığı yollar KADİM YOLLARDIR. Ben Bakan iken bu kadim yolların geçtiği yerlerdeki menfezleri biçer döğer geçecek şekilde düzenlenmiştir.

Eğer bir aksaklık varsa düzeltilir ben yolun güzergâhına baktım bu otoyol üzerindeki Yenipazar’dan önceki kavşağı YÖRÜK ALI KAVŞAĞI olarak ismini koydurdum.

Dünyanın neresinden bir yolcu oto yola çıktığında Yörük Ali ismini yazdığında doğru Yenipazar’a gelecektir.

Önümüzdeki dönemde Yenipazar inanılmaz değer kazanacaktır.

Bu konuyu ben koydurdum.

Gururluyum.

Bu yolun tünel olarak yapılması mümkün ancak bu devlet kararı 800 rakımlara yolu çıkardığımızda bu sefer zeytin var. Aydınlılar oto yolu istiyorlarsa bu toprakları feda edecekler başka çaresi yok.

Tabi tünel olabilir ancak şu an böyle bir çalışma yok.

Cengiz Bey sizin bakanlığınız döneminde Adnan Menderes Kabri Yassıada’dan Topkapı’ya taşındı bunda emeğiniz çok biraz anlatır mısınız?

Evet, Rahmetli Adnan Menderes’in kabrini Bakanlığım döneminde ben taşıdım. Anıt mezarı Sayın Turgut Özal’ın emirleri ile ben yaptırdım hatta öyle ki, kabrine yerleştirmek Aydın Menderes ve bana nasip oldu.

Allah Gani Gani Rahmet Eylesin.

Sn. Adnan Menderes’in Anne Babası İstanbul’da olduğu için İstanbul tercih edildi.

Cengiz Bey, Aydın’da AK Parti’yi nasıl görüyorsunuz?

Aydın’da AK PARTİ İl Yönetimini çok zayıf görüyorum. Aydın’da sosyal hayata adapte olamayan bir il yönetimi var.