Adalet Bakanlığı 4 gazetecinin basın suçundan yattığını açıkladı. Adalet Bakanlığı, Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) cezaevinde bulunan 2 Ağustos 2011 tarihli 72 kişilik tutuklu ve hükümlü gazeteci listesini tek tek inceledi. Yapılan incelemede, listede yer alan 72 isimden 3’ünün cezaevi kaydının bulunmadığı, 6’sının tahliye edildiği belirlendi. 
 
18 MAHKUMİYET KARARI VAR 
 
Bakanlıktan yapılan açıklamada, halen cezaevinde bulunan 63 kişinin 36’sı hakkında dava açıldığı, bunların 18’i hakkındamahkûmiyet kararı verildiği kaydedildi. Adalet Bakanlığı’nın yaptığı çalışmada en dikkat çekici unsur, sadece yaptıkları haberlerden dolayımahkum olan gazetecilerle ilgili. Hakkında dava açılan veya mahkûmiyet kararı verilen 36 kişiden sadece 4’ü, basın yoluyla işlenen suçlar arasında sayılabilecek olan “terör örgütünün propagandasını yapmak” suçundan dolayı cezaevinde bulunuyor. 
 
SİCİLLERİ ÇOK KABARIK 
 
Diğer 32 tutuklu ve hükümlünün cezaevinde bulunmalarının gazetecilik faaliyetiyle bir ilgisi bulunmadığını vurgulayan Adalet Bakanlığı, soruşturması devam eden 27 ismin tamamının “silahlı terör örgütü üyeliği” gibi gazetecilik faaliyetiyle ilgisi olmayan suçlardan dolayı cezaevinde bulunduklarını kaydetti. Bakanlığın hazırladığı listeye göre, TGS’nin cezaevinde gazetecilik yaptığı iddiasıyla tutuklu bulunduğunu öne sürdüğü kişilerin sicilleri kabarık gözüküyor. “Gazetecilikten yatıyorlar” denilen kişilerin işledikleri iddia edilen suçların bazıları şöyle: 
 
“Adam öldürmek, banka soygunu, yağma (gasp), tehdit, resmî belgede sahtecilik, sahte kimlikle dolaşmak, güvenlik güçlerine saldırı, ruhsatsız silah taşımak veya bulundurmak, izinsiz tehlikeli madde bulundurmak, tehdit yoluyla çek-senet tahsilâtı yapmak, anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs, silahlı terör örgütü yöneticisi veya üyesi olmak, silahlı terör örgütü üyelerine yardım ve yataklık, silahlı terör örgütünün faaliyetlerine katılmak, silahlı terör örgütü adına para toplamak, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etmek, amacı dışında kullanmak, hile ile almak-çalmak, yasa dışı toplantı ve eylemlere katılmak, slogan atmak, terör örgütünün propagandasını yapmak.” 
 
SUÇLARINA BAKILMALI
 
Bakanlığın konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunlar belirtildi: “Sonuç olarak cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü 63 kişiden 59’u basın yoluyla işledikleri iddia olunan suçlardan yani yazdıkları yazılardan ve gazetecilik faaliyetlerinden dolayı değil, basınla ilgisi olmayan suçlardan dolayı tutuklanmış veyamahkûm olmuştur. Bu nedenle tutuklu ve hükümlü gazeteciler konusunun, ‘Cezaevlerinde 70 kadar gazeteci var’ şeklinde sadece rakamsal olarak değil, işlenen ya da işlendiği iddia edilen suçların gazetecilik faaliyeti kapsamında olup olmadığı çerçevesinde değerlendirilmesi gerekmektedir.” 
 
3’ÜNÜN CEZAEViNDE KAYDI BiLE YOK
 
TGS’nin listesinde gazeteci olarak gözüken 72 isimle ilgili bakanlığın yaptığı incelemede şu veriler ortaya çıktı: “TGS’nin listesindeki 3 ismin cezaevlerinde kaydı yok. 6 kişi tahliye edilmiş. Cezaevlerindeki 63 kişiden 18’i hükümlü (çeşitli sürelerde hapis cezaları verilmiş), 18’i hakkında dava açıldı, tutuklu olarak yargılamaları devam ediyor. 27’sinin tutuklu olarak soruşturmaları sürüyor. 63 kişiden sadece 4’ü basın yoluyla işlenen suçlar arasında sayılabilecek olan “terör örgütünün propagandasını yapmak” suçundan dolayı cezaevinde. 63 isimden 45’inin basın kartı yok, 18’inin var.
 
MEHMET HABERAL GAZETECİ OLDU
 
Adalet Bakanlığı’nın listesinde, Ergenekon, yasadışı TKPML TİKKO, THKP/C, DHKPC, MKP,MLKP, Devrimci Karargah, TDP ve PKK örgütlerinin üyesi veya yöneticisi olma suçundan yargılananlar yer aldı. Ergenekon üyeliği, darbeye teşebbüs suçlamalarıyla tutuklu yargılanan gazeteciler Mustafa Balbay, Tuncay Özkan, Nedim Şener, Ahmet Şık, Yalçın Küçük, Soner Yalçın’ın isimleri yer alıyor. Ergenekon tutuklusu Mehmet Haberal da Kanal B televizyonu sahibi olarak gazeteci sıfatıyla listeye alındı.
 
Kimler ne ceza aldı?
 
* Erdal Süsem (Eylül Hapishane Dergisi Editörü): TK/PML TİKKO silahlı terör örgütünü yönetmek, polisten gasp ettiği silahla bir kişiyi öldürmek suçlarından hükümlü. 
 
* Mehmet Yeşiltepe (Devrimci Hareket Dergisi) THKP/C Devrimci Yol örgütünün üst yöneticisi olmak, örgüt adına banka soygunu gerçekleştirmek suçlarından 8 yıl 9 ay kesinleşmiş hapis cezası var. 
 
* Behdin ve Faysal Tunç (Dicle Haber Ajansı): PKK’ya yardım ve yataklık suçundan 6 yıl 3 ay hapis aldılar.
 
HABER: Gökhan ÖZDAĞ/BUGÜN