MARDİN"de 700 yıllık tarihi Kasımiye Medresesi"nde modacı Cemil İpekçi"nin bugün düzenleyeceği "Bir Doğu Masalı Dört Mevsim" defilesine kentte 44 sivil toplum örgütünün tepki göstermesi üzerine, bir dizi güvenlik önlemi alındı. Medrese bugün ziyaretçilere kapatılırken, mankenlerin provası sırasında polis bulundu. Olası bir tepkiyi önlemek için Cemil İpekçi için bir koruma ekibi görevlendirildi. Defile öncesi verilecek kokteyl de tepkiler üzerine iptal edildi.
Mardin"de Moda ve Tasarım Atölyesi kurup, yörenin genç kızlarına 3 yıldır eğitim veren Cemil İpekçi, bu atölyede üretilen giysileri, kentteki 700 yıllık tarihi Kısımiye Medresesi"nde "Bir Doğu Masalı Dört Mevsim" adını verdiği defileyle tanıtma kararı aldı. İpekçi, defileden elde edeceği geliri de üniversite eğitimi alan dar gelirli öğrencilere bağışlayacağını açıkladı.

Ancak Mardin"de aralarında Memur-Sen, Eğitim-Bir Sen, Ensar Vakfı"nın da bulunduğu 44 sivil toplum örgütü Kasımiye Medresesi"nde "Cami" olduğu gerekçesiyle defile düzenlenmesine tepki gösterdi. Sivil toplum örgütleri bir hafta boyunca medrese içindeki mescitte namaz kılarken, dün cuma namazı ardından topluca, defilenin yapılmamasını isteyen açıklamalarda bulundu. Mardin Valisi Hasan Duruer, Kültür ve Turizm Bakanlığı"nın desteğiyle valilik olarak düzenledikleri defilenin Kasımiye Medresesi"nde yapılacağını ve başka bir yere alınmasının söz konusu olmadığını açıkladı. Vali Duruer, defilenin Mardin"in tanıtımına büyük destek vereceğini belirterek, geri adım atılmasının söz konusu olmadığını vurguladı.

"Bir Doğu Masalı Dört Mevsim" adlı defilenin düzenleneceği Kasımiye Medresesi bugün ziyarete kapatıldı. Dün kente gelen mankenler bugün medrese içinde kurulan podyum üzerinde prova yaptı. Prova sırasında medresenin çevresinde sıkı güvenlik önlemleri alındı. Provanın ardından çıkan mankenler medrese dışındaki seyyar satıcılardan takı ve hediyelik eşya satın aldı. Mankenler morallerinin yerinde olduğunu belirterek, “Mardin"in tanıtımı için medresede defile yapılması normaldir. Biz bu defilede yöresel ve asil tasarımları taşıyacağız. Bu bir iç çamaşır defilesi değildir” dedi.

Gelen tepkiler üzerine defileden önce Mardin Valiliği tarafından verileceği açıklanan ve programı alınan kokteyl de iptal edildi.Defilenin yapılmasına tepki gösteren sivil toplum örgütleri de defilenin yapılacağı bugün akşam saatlerine kadar herhangi bir girişimde bulunmadı.

Mardin Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği Başkanı Semih Hocaoğlu, defilenin yapılmasına karşı çıkanlara tepki gösterdi. Hocaoğlu, “Medrese restore edilmeden önce şu anda mescit olarak kullanılan yer tinerci çocukların mekanı olmuştu. Hayvan barınağı olarak kullanılıyordu. O zaman bu duruma ses çıkarmayanlar, bugün burada defile yapılmasından niye rahatsızlar. Onların Mardin"i temsil ettiklerine inanmıyoruz. Mardin hoşgörülerin kentidir. Herhangi bir sorun yaşanmayacak. Biz memleketimize gelen yeril ve yabancı turistlere kentimizin tarihi ve turistik yerlerini tanıtma çabasına girerken, birilerinin Mardin"i tutucu ve yobaz gösterme çabalarına anlam veremiyorum” dedi.

İPEKÇİ"YE POLİS KORUMASI

Mardin"de defileye bazı kesimlerin tepki göstermesi üzerine ünlü modacı Cemil İpekçi"ye Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü tarafından bir koruma ekibi verildi. Koruma polisleri İpekçi"yi kentte adım adım yakın korumaya aldı.Mardin Emniyet Müdürü Mustafa Aygün de Kasımiye Medresesi"ne giderek, çalışmaları ve alınan önlemleri yerinde inceledi.Bu arada defilenin yapılacağı medresede özel eğitimli köpeklerle provanın ardından bomba araması yapıldı.
Kasımiye Medresesi"ndeki defileye 500 davetli olduğu belirtilti. Defileyi 16"sı yabancı 120"ye yakın gazeteci izleyecek.