Irak’ın kuzeyine yapılan hava harekâtında öldürülen PKK’lı Yücel Halis için Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nda taziye düzenlenecek. Sivas katliamının azmettiricisi olan Halis, Ankara’daki Anafartalar Çarşısı’na yapılan saldırının emrini de veren isimdi.

Madımak katliamının azmettiricisi, Ankara’da Anafartalar Çarşısı’na düzenlenen canlı bomba saldırısının organizatörü PKK’lı YücelHalis için bugün Ankara Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nda taziye düzenlenecek.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin terör örgütü PKK’nın Irak’ın kuzeyindeki kamplarına yönelik yaptığı hava operasyonunda örgütün silahlı kanadı HPG Askeri Konsey Üyesi Alişer Koçgiri kod adlı YücelHalis öldürülmüştü.Halis’in Ankara’da yaşayan ailesi tarafından bugün saat 16.00’da Çankaya SokulluHacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nda taziye yemeği verileceği öğrenildi.

KATLİAMIN ORGANİZATÖRÜ

Aleviler’in talebiyle yeniden açılanMadımak katliamı dosyasında YücelHalis, olayın organizatörü olarak geçiyordu. 2 Temmuz 1993’te yaşanan olayda 37 kişi yaşamını yitirmişti.Olayla ilgili 91 kişi yargılanmış ancak kafalarda asıl faillere ilişkin hep bir soru işareti kalmıştı.Özel Yetkili Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı, 2 yıl süren çok gizli soruşturmasının ardından Madımak olayının yaşandığı alanda 4 PKK’lı tespit etti.

SÖZDE SİVAS SORUMLUSUYDU

Yücel Halis’ebağlı 4 kişilik eylemgrubununMadımakOteli yakılırken olay yerinde olduğu belirlendi. Halis’in o dönemde PKK’nın sözde Sivas sorumlusu olduğu ortaya çıktı. Cumhuriyet savcılığının, dönemin video görüntülerini titizlikle incelemesi ve Türkiye çapında yürütülen ‘yüz tanıma’ çalışması da bu gerçeği gün yüzüne çıkardı.

ALEVİ AYDINLAR HEDEFTEYDİ

2 Temmuz 1993 tarihindeMadımak Oteli’nin yakılması sonucu 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanı yanarak ya da dumandan boğularak can verdi. Otel dışında toplanan göstericilerden de 2 kişi olaylar sırasında hayatını kaybetti.

ALEVİ-SÜNNİ ÇATIŞMASI İSTİYORDU

Madımak dosyasında Yücel Halis ile ilgili şu çarpıcı ifadeler yer aldı: n Yücel Halis, Sivaslı’ydı ama örgüt içinde Alevi- Sünni çatışması fikrini savundu. Emir verdiği eylemlerin çoğunda bu çatışmayı fitilleyecek stratejiyi güttü.

♦ Madımak olayı sonrası Halis, PKK içinde Alevi açılımı sorumluluğunu aldı.

♦ Halis’in, Ergenekon sanığı Veli Küçük ve bazı askerlerle görüştüğüne dair gizli tanık beyanları bulunuyor.

♦ Alevi-Sünni çatışması çıkarmak için öncelikle Alevi ve Sünni kesimin bir arada yaşadığı Hamu Çimen olarak tabir edilen bölgedeki köye eylem yaptırdı, burada Aleviler ile Sünniler’i ayırarak sadece Sünni olanlardan 4 vatandaşı katletti.

♦ Aleviler’in Sünniler’le birlikte devlet tarafında yer almasını engellemek amacıyla, devletin Aleviler’e yönelik baskı yapmasını sağlamak için Alevi köylerinin bulunduğu yerlere yakın askeri hedeflere eylem gerçekleştirdi.

♦ Madımak olaylarının yaşandığı alanda, o dönemde örgütün Sivas sorumlusu olan Yücel Halis’in emrindeki Piran kod adlı Ahmet Aydın, Küçük Müslüm kod adlı Erdal Yıldırım, Cudi kod adlı Sinan Kaya ve Med kod adlı Müslüm Şanlı’nın bulunduğu kameralarca tespit edildi.

♦ Yücel Halis, söz konusu olaylarda toplumu provoke etmek amacıyla dönemin İl Turizm Müdürü Vahap Sümbüloğlu’na baskı yaparak Aziz Nesin’in Pir Sultan Abdal etkinliklerinde yer almasını sağladı.

Dağlıca saldırısının planlayıcısıydı

12 Mehmetçik’in şehit düştüğü 21 Ekim 2007’deki Dağlıca baskınının planlayıcısı olan Yücel Halis, bu çatışmada kaçırılan 8 askeri DTP’lilere tutanakla teslim eden kişiydi. Yücel Halis, 2007 Mayıs ayında Ulus’taki Anafartalar Çarşısı’nda meydana gelen canlı bomba saldırısını organize etti. Eylem sonrasında eylemle ilgili örgütün silahlı kanadı HPG’nin internet sitesi hpg-online.net adresinde yazdığı “Ankara’nın taşına bak gözlerimin yaşına bak!” başlıklı yazısında; eylemi gerçekleştiren canlı bomba Güven Akkuş’un Alevi olduğunu ima ederek Sivas Koçgiri’de ölen dedelerinin intikamını aldığını savunmuştu.