MERSİN Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin İl Genel Meclisi’nin Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şubesi bünyesinde yer alan Mersin Cemevi’nin ’ibadet yeri’ kabul edilerek bakım, onarım, elektrik ve genel giderlerinin İl Özel İdaresi bütçesinden karşılanması yönünde aldığı kararı onaylamadı.

Geçtiğimiz günlerde Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şube Başkanı Suat Yıldız’ın talebi CHP ve MHP’li Meclis üyelerinin önerisi ile Mersin İl Genel Meclisi; Alevilerin ibadet yeri inanç ve kültür merkezi olan cemevinin genel giderleri, elektrik, su, personel, bakım onarım gibi giderlerinin İl Özel İdare bütçesinden karşılanmasına karar verdi. İl Genel Meclisi’nde alınan bu karar, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu tarafından onaylanmadı.


CEMEVLERİ İBADETHANE DEĞİL


Vali Güzeloğlu, 5018 Sayılı Kanunu’nun 29’uncu maddesi ve bu maddeye göre hazırlanan yönetmeliğinin birlikte değerlendirerek cemevlerinin bir ibadethane olmadığını, bu nedenle de bakım, onarım, elektrik ve genel giderlerinin İl Özel İdaresi bütçesinden karşılanmasının mümkün olamayacağını gerekçe göstererek onaylamadan Mersin İl Genel Meclisi’ne yeniden görüşmek üzere iade etti.


CHP’DEN TEPKİ


Teklifin kabul edilmeden iade edilmesine CHP’li Meclis üyeleri tepki gösterdi. Teklifin İl Özel İdaresi gündemine gelmesine öncülük eden CHP İl Genel Meclis üyesi Cem Nacar, "MHP ve CHP’li komisyon üyelerinin oyları ile cemevlerinin genel bakım ihtiyaçlarının İl Özel İdaresi bütçesinden karşılanması yönünde bir karar çıktı. Karar onay için Mersin Valiliği’ne gönderilmişti. Dün elimize ulaşan yazı sonucunda Vali Bey kararı geri gönderdi, kabul etmiyor. Kabul etmeme gerekçesi de cemevlerinin bir ibadethane olmadığı, bundan dolayı da İl Özel İdare bütçesinden para aktarılamayacağını yönünde" dedi.


AYRIMCILIK SON BULSUN


Nacar, dünyada insanların varoluşunu simgeleyen ibadethanelerin olduğunu ifade ederek, "Dünyanın hiçbir yerinde, o inanca mensup olmayanlara neye ve nasıl inanacaklara karar vermezler. Ancak Türkiye’de yargı, Ak Parti iktidarı ve Diyanet İşler Başkanı, cemevlerinin ibadethane olmadığına karar vermiştir. Bunu ancak oraya mensup kişiler karar verebilir. Gelin görün ki Türkiye’de yıllardır, ’Kardeşim siz bunlara inanabilirsiniz’ diye bir düşünce var. Fakat Aleviler eşit yurttaşlık hakkı istiyorlar, ayrımcılık istemiyorlar ve bu yüzden de ayrımcılığın son bulmasını talep etmektedirler" diye konuştu.


KARAR SİYASİ


CHP Grup Sözcüsü Ali Erdinç, Vali Güzeloğlu’nun kararı onaylamamasını siyasi olduğunu ileri sürdü. Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şube Başkanı Suat Yıldız da böyle bir sonucu beklediklerini belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:
"Bizim başvurumuzun ardından İl Genel Meclisi üyelerinin almış olduğu karar, valilikten döndü. Yalnız biz her türlü karara kendimizi hazırlamıştık. Yasal yollardan haklarımızı aramaya devam edeceğiz. Bugüne kadar asla kimsenin inancına hakaret etmedik, etmeyeceğiz. Her inanca saygımız sonsuz ama bizim de beklentimiz 2012 yılı olmasına rağmen hala bugün Alevilerin ibadet yeri cemevi sayılmaması Aleviler üzerinde son derece olumsuz bir etki yaratmıştır. Ama herkesin anlayışla karşılaması gereken bir durum var. Biz bu durumu, yasal zemin ve ortamda arayacağımızı, tüm Alevilerin ve kamuoyunun bilmesini istiyoruz." (dha)