TMSF'nin avukatlarınca hazırlanan, Cem Uzan'ın annesi Melahat Uzan ve kız kardeşi Ayşegül Akay Uzan'ın da aralarında bulunduğu 17 sanıkla birlikte 'özel banka parasını zimmete geçirmek' ve 'gerçeğe aykırı banka bilançosu hazırlayıp muhasebeleştirmek' suçlarından yargılanan Cem Uzan ile ilgili bazı taleplerin yer aldığı dilekçe İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ne verildi.

Mahkemenin, TMSF'nin dilekçesini incelediği öğrenildi.

TMSF tarafından verilen dilekçede, mahkemenin tensip tutanağında tüm sanıkların üzerlerine atılan suçların vasıf ve mahiyeti, dosyadaki maddi tespitler ve yargılamanın bulunduğu aşama itibariyle yurt dışına çıkışlarının yasaklanmasına karar verdiğini hatırlatılarak, yargılama safahatı bakımından, henüz delillerin toplanması ve tartışılması aşamasına geçilmemiş olması nedeniyle, sanıkların duruşmalardan vareste tutulma taleplerini de reddettiği kaydedildi.

Dilekçede, 25 Haziran 2009 tarihindeki duruşmada, mahkemenin ara kararında sanıkların bir sonraki celsede hazır bulundurulmasına karar verdiği, Cem Uzan'ın 16 Eylül tarihindeki duruşmaya ise mazeret bildirmeksizin katılmadığı belirtilerek, Uzan'ın başka bir mahkemedeki duruşmasına mazeret bildirmeden katılmadığı da dikkate alınıp, sanık hakkında duruşmaya 'zorla getirme kararı' verilmesini istedi.

Uzan'ın yurt dışına kaçtığı konusunun basında geniş bir yer tuttuğu, duruşmalara gelmeyen, müdafi tarafından nerede olduğu bildirilmeyen Uzan hakkında 'kaçak kararı' verilmesi istenen dilekçede, kaçak sanığın duruşmaya gelmesini sağlamak amacıyla Türkiye'de bulunan mallarına, hak ve alacaklarına da mahkeme kararıyla el konulması talep edildi.


'YURT DIŞINA KAÇTI HABERLERİNE İTİRAZ ETMEDİ'


Cem Cengiz Uzan'ın yurt dışına kaçtığına dair basında haberler çıktığı ve sanık tarafından bu durum hakkında herhangi bir açıklama yapılmadığı vurgulanan dilekçede, 'Sanığın yurt dışına kaçmış olması, aynı suç isnadı ile yargılanan babası dahil diğer aile fertlerinin de önceden yurt dışına kaçmış olması, bu aile fertlerinin yurt dışına kaçarken özellikle İmar Bankası araç olarak kullanılarak işlenen suçlara ilişkin belgeleri de yurt dışına kaçırdıkları göz önüne alındığında, sanık Cem Cengiz Uzan hakkında kaçma şüphesinin ve toplanmayan delilleri karartma şüphesinin var olduğu kabul edilmelidir' ifadelerine yer verildi.

Dilekçede, Uzan hakkında dolandırıcılık, zimmet ve suç işlemek amacıyla örgüt kurma, resmi ve özel belgede sahtecilik suçlarıyla yargılandığı dava dışında İstanbul 8, 4. ve 7. Ağır Ceza mahkemelerinde de davalarının olduğu, Uzan'ın çok ağır cezalara mahkum edileceği ihtimalinin bulunduğu anlatıldı.

Uzan'ın delilleri karartmak yanında infazdan kurtulmak amacıyla, hakkında yurt dışına çıkış yasağı olmasına rağmen, basından edinilen bilgilere göre, mahkeme kararını hiçe sayarak yurt dışına kaçtığına dikkat çekilen dilekçede, 'Mahkemeniz dosyasında henüz delillerin toplanmamış olması, sanığın delil karartma ihtimalinin kuvvetle muhtemel olduğu ve sanık hakkında başka mahkemelerce mahkumiyet hükmü bulunduğu, bu nedenle de kaçma şüphesi içerisinde olduğunun kuvvetle muhtemel olduğu ve sanığın zimmet suçu isnadı ile mahkemenizde yargılanıyor olması hususları dikkate alınarak, sanık Cem Uzan'ın kaçak olduğuna karar verilerek, yokluğunda tutuklama kararı verilmesini vekil eden adına talep etme zorunluluğu hasıl olmuştur' ifadeleri kullanıldı.

Dilekçenin sonucunda Uzan hakkında kaçak kararı verilerek, Türkiye'de bulunan bütün mallarına el konulması, ayrıca kaçak olduğu göz önüne alınarak gıyabi tutuklama kararı verilmesi, tutuklama kararı verilmediği takdirde hakkında yakalama müzekkeresi çıkartılması istendi.


UZAN'IN İTİRAZI KABUL EDİLMEDİ


TMSF'nin, mahkemenin bu taleplerine ilişkin vereceği karara göre yine Cem Uzan'ın İstanbul 8 ve 4. ağır ceza mahkemelerinde bulunan davaları için de benzer taleplerde bulunacakları öğrenildi.

Cem Uzan hakkında Küçükçekmece 7. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davasında, güveni kötüye kullanmak suçundan 3 yıl 4 ay, tedbir kararlarına muhalefet suçundan da 2 ay 15 gün hapis cezası aldığını belirten TMSF yetkilileri, hakkında 7,5 milyar TL'lik kamu zararının tahsili amacıyla yürütülen 6183 sayılı işlemlere karşı Uzan tarafından İstanbul idare mahkemesine açılan davanın reddedildiği bildirildi.

Uzan'ın yaptığı temyiz başvurusunun da Danıştay 13. Dairesinin kararı ile reddedildiği, TMSF'nin uygulamalarının hukuka uygun olduğunun kesinleştiği kaydedildi./yeni şafak