Akşam evde oturmuş çayınızı yudumlarken ekranınız sanki hacklenmişcesine kararıyor ve klavye tik taklarıyla ilginç bir mesaj alıyorsunuz.

"Uyan..." diye başlıyor. "Birlikte dünyayı değiştireceğiz. Ama önce tanışmalıyız. Şaka zannediyorsan kanalı değiştir, ciddiyetimizi anla."

Kanalı değiştirmek için elinize kumandayı aldığınızda o da ne?.. Neredeyse bütün kanallarda aynı mesajla karşılaşıyorsunuz...

Cem Kıvırcık yazdı: "Peak" bir hikaye

Mesajın içeriği, biçimi kadar tehditkar değil... Çünkü 300 milyon insana ulaşan dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan "Peak" takım arkadaşları arıyor. Evet evet... Bildiğiniz - ya da bilmediğiniz – türden bir insan kaynakları, yani eleman ilanı...

O gece birçok insan televizyonunun hacklendiğini zannetti ve reklam büyük bir ilgi uyandırdı. Adeta Orson Welles'in yaklaşık 80 yıl kadar önce radyo şovu sırasında Marslıların dünyaya saldırdığı şakası kadar sarsıcıydı... Ve ben de o gece Peak'in davetlisi olarak olayları yerinde izleme şansı buldum.

Reklamın sarsıntısının hemen ardından daha gecenin sanatçı konuğu Yalın bile sahne almadan önce sosyal medyada reklamın neredeyse birebir Audi Safety Code reklamının kopyası olduğu iddiaları dolaşmaya başladı. Öyle "intihal" denilebilecek bir masumiyet söz konusu bile değildi. Reklamın müziğini bile değiştirmeye zahmet edilmemişti.

Aslında bunun reklamın gücünü arttıracak danışıklı bir viral olduğu dedikoduları da var ama Peak, sosyal medya hesabından bir duyuru yaparak, reklam filmlerinin özgün olmadığını izleyicilerle birlikte öğrendiklerini, karın ağrılarını ve üzüntülerini tarif etmenin imkansızlığını ifade etti, reklamları durdurma kararı aldı. Ayrıca "viral" söylentilerine karşı, ajansla üç ay süren tüm görüşmelerin kayıt altında olduğunu da belirterek, yalnızca Türkiye'de değil, ajansın bulunduğu network'e Amerika'da da hukuki süreç başlatacakları açıklamasını yaptı. Bu hukuki süreci hep birlikte izleyeceğiz.

Hukuki süreç demişken, Peak'in bu konuda hayli "tecrübeli" olduğunun da altını çizmek gerekiyor. 2016'da dünya devi Hasbro'ya "Toy Blast" adlı oyunlarını kopyaladıkları gerekçesiyle açtıkları davada diz çöktürdüklerini de bir kenara yazalım...

2010 yılında Sidar Şahin tarafından kurulan eski adıyla "Peak Games", 2017'de mobil oyun dünyasının bir başka devi olan ve neredeyse dünyanın yarısını "çiftçi" yapan "Farmville"in geliştiricisi Zynga'ya masa oyunları geliştiren stüdyo bölümünü sattı.

Şu anda "Toy Blast" ve "Toon Blast" oyunlarından ayda yaklaşık 35 milyon dolar gelir elde eden Peak, neredeyse cirosunun tamamını tanıtım bütçesine harcıyor. Hatta, kesin bilgi olmamakla birlikte bu son reklam projesinin de 1 miyon dolardan biraz daha fazlasına mal olduğu şeklinde söylentiler var.

Gelelim, reklamın içeriğine...

Peak Strateji Direktörü Ömer İnönü, "Bizimle aynı hedefe koşacak, gerçek anlamıyla etki yaratacak işler yapmayı önemseyen herkesi arıyoruz. Ekibimize 100 kişi de katabiliriz 500 kişi de" diyerek insan kaynakları konusunda son derece geniş bir perspektifleri olduğunun altını çiziyor. Nitekim, resmi kariyer ilanlarına bakıldığında aranan kişi sayısının 100 bile olmadığını da belirtmekte fayda var. Yine de böyle geniş kapsamlı bir eleman arayışının sonuçlarını da merak etmekten kendini alamıyor insan. Umarım bu reklam sonrası kendilerine gelen başvuru sayısını ve istihdam rakamlarını da paylaşırlar.

Peak İnsan Kaynakları Direktörü Eda Azaroğlu da insanla büyüyen bir şirket olduklarına dikkat çekerek şunları söylüyor: "Türkiye'de çok iyi yetişmiş, çok iyi değerlere sahip milyonlarca insan var ve etki yaratan işler yapmak istiyorlar. Peak'in kuruluş amacında da bu yatıyor: Güzel insanlara, bir takım olarak hayallerine koşmalarına yardımcı olacak bir şirket ortamı sağlamak. Bu yapıldığında, en imkansız görünen işlerin bile gerçekleşeceğine inanıyoruz. Bu inancın meyvelerini bugüne kadar topladık, toplamaya da devam edeceğiz."

İlginç ama bir o kadar "özgün" olmayan reklamı, sıradışı istihdam talebi, dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olma ve "Unicorn ötesindeyiz" iddiasıyla Peak, haftanın gündemine damgasını vurdu. Bakalım gelecek günlerde daha nelere şahit olacağız?..

Sevgiyle kalın...

Cem Kıvırcık – Twitter/Facebook/Instagram: @cemkivircik



Kaynak: TEKNOLOJİ OKU