İkinci Başkanlık görevini yürüttüğüm Bilişim Medyası Derneği, bu yıl 20. yaşına bastı. Türkiye'de bilgi ve iletişim teknolojileri alanında içerik üreten yüzlerce yazar, gazeteci, medya mensubu ve blogger'ın üyesi bulunduğu BMD ile zaman zaman sektörün önde gelen şirketlerini ziyaret ediyor, karşılıklı bilgi ve fikir alışverişinde bulunuyoruz.

Geçtiğimiz haftalarda Huawei'den, Istanbul'daki Ar-Ge merkezlerini ziyaret için bir davet aldık ve yönetim kurulumuzun bazı üyeleriyle birlikte ben de bu davete icabet ettim. 2009 yılında faaliyete geçen ve Avrupa'nın en büyük ikinci uluslararası Ar-Ge- Yazılım Çözüm Merkezi unvanına sahip olan bu merkezde Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi Direktörü Wu Lianqing, Huawei Genel Müdür Yardımcısı (PR) Jeffery Zhang, CA&C Bölgesi Başkan Yardımcısı PR Direktörü Marco XU, Teknoloji İş birliği ve Planlama Müdürü Dr. Yasin Bostancı ve PR ve Sosyal Medya Kıdemli Müdürü Vedya Bahar Güner BMD'yi ağırladılar.

Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi Direktörü Wu Lianqing, dünyada bir yazılım şirketinin ulaşabileceği en yüksek seviyeyi gösteren global donanım sertifikası olan CMMI L5'e sahip olduklarını, Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi'nin, Türkiye'de bu sertifikaya sahip üç kuruluştan biri ve telekom alanında bu yetkinlik düzeyine ulaşan ilk Ar-Ge merkezi olduğunu özellikle belirtti.

Merkezde 450 mühendis görev alıyor ve bu mühendislerin yüzde 98'i Türk ve 2010 yılından bu yana Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi'nin toplam yatırımı 150 milyon doları aşmış durumda ve halihazırda 27 ülke ile ortak projeler yürütülüyor.

Merkez ziyaretimiz sırasında özellikle Türk Emniyeti için geliştirdikleri özel projeler ile yüz tanıma gibi birçok önemli çalışmaları yerinde izleme fırsatı bulduk. Yapılan sunumlar oldukça etkileyiciydi. Ayrıca bu teknolojilerin Çin' de yaşanan bir kayıp çocuk vakasında başarılı olduğunu da öğrendik. Açıkçası ülkemizde bu tür olayların sıkça yaşandığı göz önünde bulundurulacak olursa, bu teknolojilerin geliştiğini görmek heyecan verici…

Ülkemizde bulunan operatörler ile birçok ortak proje çalışmalarına imza atıklarını belirten Lianqing, 5G çalışmalarının da tüm hızıyla devam ettiğini ve 2015 yılından bu yana yaptıkları çalışmalarla 5G için en iyi sonuçları elde ettiklerini söyledi.

Huawei Ar-Ge Merkezi olarak Türkiye'nin önde gelen birçok üniversitesi ile ortak çalışmalarda bulunduklarını belirten Wu Lianqing, üniversite öğrencilerinin proje geliştirmesine olanak sağladıklarını ve geliştirdikleri projelerin desteklenmesi için tüm imkanlarını kullandıklarını da sözlerine ekledi.

Bilişim Medyası Derneği olarak, bizleri ağırlayan Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi Direktörü Wu Lianqing başta olmak üzere, emeği geçenlere bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.

Sevgiyle kalın.

Cem Kıvırcık – Twitter/Facebook/Instagram: @cemkivircik



Kaynak: TEKNOLOJİ OKU