"Üst düzey asker ve sivilleri sadece Başsavcı sorgular" diyen torpil genelgesi yüzünden Örnek ve Fırtına polise ifade vermiyor, düz savcılar sorgulayamıyor. Amir odalarındaki çekyatta geceleyen paşalar üç gündür ifade için bekliyor

Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Özden Örnek ile Hava Kuvvetleri eski Komutanı İbrahim Fırtına, 49 askerle birlikte gözaltına alındı. İki emekli paşa 72 saattir sorgulanamıyor. Çünkü, 2006 tarihli bakanlık genelgesine göre üst düzey sivil ve askerler “kolluk yerine Başsavcı ya da Başsavcıvekilince” soruşturulabiliyor.

“Niye bekletiyorlar?”

Genelkurmay"daki toplantıda askerlerin de Cemil Çiçek"den bu genelgeye "özen gösterilmesini “ istediği öne sürülüyor. İbrahim Fırtına"nın avukatı Atilla Hekimoğlu da ” İfadesini alamayacakları halde şubede bekletmeleri hukuksuz “ dedi. İki komutanın bugün sorgu için Başsavcıvekili"ne götürüleceği belirtiliyor.

Başsavcı vekili 5 bin sayfayı tek tek inceliyor


Bakanlık genelgesine dayanarak emniyette konuşmayacaklarını açıklayan Fırtına ve Örnek Paşaların 72 saattir neden emniyette bekletildikleri ortaya çıktı. Anjiyo olan Başsavcı Engin ve vekili raporlu. İfadeyi alabilecek tek vekil Turan Çolakkadı ise yoğun bir şekilde 5 bin sayfa belgesi olan dosyanın detaylarına çalışıyor


“BALYOZ Güvenlik Harekatı Planı” iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, gözaltına alınan 20 asker dün adliyeye sevkedildi. Sekedilenler arasında İstanbul Emniyeti"nde gözaltında bulunan eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Özden Örnek, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahin Fırtına ve eski Birinci Ordu Komutanları Orgeneral Çetin Doğan ve Ergin Saygun yer almadı. Komutanların ifadesinin bugün alınması bekleniyor.

"Emniyette gözaltı hukuk dışı"

Adalet Bakanlığı"nın 2006"da yayınladığı “Kuvvet Komutanları"nı Başsavcı veya Başsavcı Vekili sorgulayabilir” şeklindeki genelgeye rağmen Fırtına ve Örnek"in savcılığa sevkedilmemeleri avukatların tepkisine neden oldu. Fırtına"nın avukatı Atilla Hekimoğlu, tepkisini şöyle dile getirdi: “Bakanlık devlet memurlarının yargılanması ile ilgili çıkarttığı genelge ortada. Müvekkilim burada ifade vermeyecek. Polisin ifade alması genelgeye göre mümkün değil. İbrahim Fırtına kuvvet komutanlığı yapması itibariyle soruşturmasını ancak başsavcılar tarafından yürütülebilir. İfadesini başsavcılar alabilir. Bu nedenle müvekkilime yapılan bu uygulama hukuk dışıdır. Emniyet Müdürlüğü"nde fuzuli yere tutulmaktadır.” Hekimoğlu dün bazı gazetelerde kendi ağzından müvekkilin "volkan gibi patlamak üzereyim gibi"yazılan haberlerin gerçeği yansıtmadığını da belirterek, “Müvekkilim sağlık durumu iyi. Burada tek başına bir odada tutuluyor. Oda da çekyatta yatıyor” dedi.

"Çolakkadı ders çalışıyor"

Üç gün boyunca emniyette tutulan kuvvet komutanları Fırtına, Örnek, Doğan ve Saygun"un bugün Beşiktaş"taki İstanbul Adliyesi"ne sevkedilmeleri bekleniyor. Paşaların, genelgeye dayanarak poliste ifade vermeyeceklerini bildirmelerine rağmen adliyeye sevkedilmemelerinin Başsavcı ve vekilinin raporlu olmasından kaynaklandığı iddia edildi. Anjiyo olan Başsavcı Aykut Cengiz Engin ile vekili Olcay Seçkin"in rahatsızlığı nedeniyle rapor aldığı belirtildi. Kuvvet Komutanları"nın ifadesini alabilecek tek Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı"nın ise bu 3 günde sorgu öncesi 5 bin sayfa belgesi bulunan dosyayı yoğun bir şekilde incelediği belirtiliyor.



Çolakkadı: "Ben iyiyim"

Çolakkadı mesai bitiminde adliyeden ayrıldı. Çolakkadı, kendisinin de rahatsız olduğu haberleriyle ilgili olarak “10 gün önce Ankara"da seminerde rahatsızlanmıştım. Dün de MR çektirdim. İyiyim” dedi. Gazetecilerin “Siz gittiğinize göre kuvvet komutanları gelmeyecek herhalde” sözleri üzerine Çolakkadı, “Gelirlerse çağırırlar, ifadelerini alırım” diye konuştu.



"Misafirimizsiniz paşam"



EMNİYET Müdürlüğü"nde gözaltında bulunan paşaların polisler tarafından çok kibar karşılandıkları ve polisin kendilerine “Misafirimizsiniz” dediği, paşaların bazen sohbet ettiği bazen de hiç konuşmadığı belirtiliyor. Nezarethane yerine Emniyet Amirleri"nin odalarında tutulan ve kanepede uyuyan Paşalar"ın başında “üniversite mezunu” polisler nöbet tutuyor.



BALYOZ SAYACI


49 asker gözaltına alındı


Salı (13 sevk)



Tutuklananlar

1. Tümamiral Ramazan Cem Gündeniz

2. Tuğamiral Aziz Çakmak

3. Emekli Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol

4. Emekli Tümamiral

Ali Deniz Kutluk

5. Emekli Tümamiral Özer Karabulut

6. Emekli Kurmay Albay Ümit Özcan

7. Emekli Kurmay Albay Ali İhsan Çuhadaroğlu

Serbest kalanlar

1. Emekli Korgeneral Ayhan Taş

2. Emekli Koramiral Lütfi Sancar

3. Emekli Tuğamiral Engin Baykal

4. Emekli Kurmay Albay A. Metin Dikici



Çarşamba (20 sevk)

5. Albay Cengiz Köylü

6. Emekli Astsubay Adil Erden

1. Emekli Korgeneral Mustafa Tanış

2. Emekli Koramiral Feyyaz Öğütçü

3. Emekli Tümgeneral Gaffur Aksu

4. Emekli Tuğgeneral Baki Erdoğan

5. Emekli Kurmay Albay

Y. Ziya Toker

6. Emekli Albay Emin Küçükkılıç

7. Emekli Albay Suat Aydın

8. Emekli Albay İzzet Ocak

9. Emekli Albay Musa İstek

10. Emekli Albay

Metin Yavuz Yalçın

11. Emekli Albay Kubilay Aktaş

12. Albay Tayfun Duman (muv)

ve 8 asker.

16 kişi hala gözaltında

* Emekli Orgeneral İbrahim Fırtına

* Emekli Oramiral Özden Örnek

* Emekli Orgeneral Çetin Doğan

* Emekli Orgeneral

Ergin Saygun ve 12 asker.


Vatan