Kalyoncu, yaptığı açıklamada, öğle saatlerinde Ege Denizi açıklarında meydana gelen deprem dolayısıyla Türk milletine geçmiş olsun dileklerini iletti.

Türkiye'de iletişim alt yapısının yetersiz olduğunu savunan Kalyoncu, "Deprem sonrası özellikle ilk yarım saat kimse GSM operatörlerinden doğru dürüst bir hizmet alamamıştır" diye konuştu.

1999 depreminde de telefonların kilitlendiğini, kimseye ulaşılamadığını anımsatan Kalyoncu, aradan geçen 15 yılın ardından yine aynı sorunla karşılaşılmasının, kabul edilebilir bir hizmet anlayışı olmadığını söyledi.

Tüketicilerin anında iletişim sağlayabilmek adına GSM operatörlerinden hizmet aldığını vurgulayan Kalyoncu, şöyle devam etti:

"Bir deprem sonrası sevdiklerine ulaşmak iyi olduklarını söyleyebilmek veya iyi olup olmadıklarını sormak vatandaşın ilk yaptığı, yapacağı iştir. Bir tatil günü, vatandaşların çoğunun ailesiyle birlikte olduğu bir günde dahi böylesi bir ayıplı hizmet kabul edilemez. Türkiye, deprem ile yaşamak zorunda olan ve her türlü hizmetin bu gerçekle verilmesi gereken bir ülkedir. 15 yıl sonra halen aynı ayıpla hizmet veriyor olmak GSM operatörlerinin hizmet anlayışının yetersizliğini gösterir."

Kalyoncu, kaç milyon abonenin olduğu değil, bu abonelere verilen hizmetin önem taşıdığını belirterek, "Ve gördük ki hepsi sınıfta kalmıştır. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, bu konuda gerekli çalışmayı yapmalı ve GSM operatörlerine gerekli yatırımları zorunlu kılmalıdır. Yürürlüğe girecek yeni tüketici kanununda, ülkedeki bir çok vatandaşın mağduriyetine sebep olacak buna benzer konularda herhangi bir düzenleme yoktur. Bu konuda gerekli çalışmaların yapılması gerekir" ifadesini kullandı.

BTK'DAN AÇIKLAMA

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Ege Denizi'ndeki deprem sonrası telekomünikasyon altyapısında yaşanan sorunlara ilişkin "Aşırı kullanımdan dolayı yavaşlama var. Şu anda normale dönüyor" açıklamasında bulundu.

Acarer, yazılı açıklamasında, depremin ardından aldığı bilgiye göre operatörlerde fiziksel bir arıza bulunmadığını, kablo veya santrallerde problem olmadığını bildirdi. Aşırı kullanımdan dolayı yavaşlama olduğunu ifade eden Acarer, şunları kaydetti:

"Şu anda normale dönüyor. Trafiği dengelemek için operatörler yoğun bölgelerde kanal kapasiteleri datadan sese doğru kaydırmalar yapıyor. Örneğin 4 şeritli otobanda 2 şerit data 2 şerit ses giderken, operatörler ses ihtiyacının artması ile burada 1 şeridi daha sese yönlendirdiler. Depremin hissedildiği bölgelerdeki vatandaşlara geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Bunun yanında afet durumlarında telekomünikasyon ve iletişim ihtiyacının en üst seviyelere ulaştığını hepimiz görüyoruz. Bu noktada operatörlerin iyi bir sınav verdiğini düşünüyorum."