Birçok yuva yıkıldı. 167 bin kişi yargılandı. 30 bini hapiste, 61 bin kişi de sıra bekliyor.

Türkiye"de 2001 krizinin ardından peş peşe gelen iflaslar en çok çek kullanan esnafı, üreticiyi, sanayiciyi vurdu.

Krizin yaralarının sarıldığı ilerleyen günlerde “Karşılıksız çek vermek” suçundan yargı önüne çıkan 167 bin kişiden halen 30 bini cezaevlerinde çıkacağı günü beklerken, 61 bin kişi mahkemenin cezaevine girmesi için vereceği günü bekliyor.

5941 İDAM CEZASI GİBİ

Halen 2 bine yakın iş adamı, işveren ve yatırımcının çek kanununa muhalefet, karşılıksız çek keşide etmek gibi suçlardan arandığını ve yurt dışında yaşadığını belirten çek mağdurları, adi suçlular gibi yargılanmaktan şikayetçi.

Cezaevinde çok zor şartlarda yaşayan, işini, kurulu düzenini hatta ailesini bile kaybedenlerin olduğunu belirten çek mağdurları, “Umudumuz son torba yasasında konuyla ilgili bir düzenleme yapılmasıydı, ancak bu yapılmadı.

Siyasilerin yaşadığımız sıkıntıya çözüm bulmasını istiyoruz” diyerek dert yandılar. 5941 sayılı Çek Yasası"nın gelişen Türkiye"nin şartlarına göre yeniden hazırlanması gerektiğini belirten çek mağdurları seslerini duyurabilmek için 25 Ocakta Ankara"da bir araya gelecek.

İNTİHAR EDENLER VAR

Adana"da önceki gün intihar eden Akif Demirci"nin de çek mağdurlarından biri olduğu ortaya çıktı. Seyhan Dilberler Sekisi yanında tek kurşunla canına kıyan Demirci"nin cebinde üç sayfalık bir not çıktı. “Beni tefeciler bitirdi” diyen Akif Demirci"nin verdiği bir çekle başlayan sıkıntısının tefecilere kadar uzanması sonunun da başlangıcı oldu. Acılı Demirci ailesi genç iş adamının borcuna sadık biri olmasına rağmen yaşadığı sıkıntıyı bir türlü atlatamadığını söyledi. İnternet ortamında kurdukları cekmagdurlari.com adresinde bir araya gelen binlerce kişi, içlerinde en zor durumda olanlara sahip çıkmak için yarışırken, çek yasasının değiştirilmesi için Ankara"da mücadele ediyor.

PARÇALANAN AİLELER

5941 sayılı Çek Yasası"na muhalefet suçundan hüküm giyip de cezaevine girmeyi bekleyenler bir yandan da borçlarını ödemek için çalışıyor. İçeride bulunan vatandaşların her biri adeta bir dram yaşıyor. Parçalanan aileler, annesinin babasının cenazesine gidemeyenler var. Hapis yerine “Çalışıp borçlarını ödeme” imkânı isteyen bu kişilerin tamamına yakını iş yerlerini kapatmak zorunda kalmış. Bazı mahkûmların işini üstlenen çalışanlar, patronlarının borçlarını kapatması için çaba harcıyor.