Özellikle şehir merkezlerinde birçok belde ve ilçenin nüfusundan daha fazla kişiye hizmet veren muhtarlar, en büyük gelir kaynaklarının başında yer alan ikametgah belgesinin Nüfus Müdürlüklerinden ücretsiz verilmeye başlanması ile birlikte adeta züğürtleşti. Yeni uygulamalarla muhtarların, muhtarlığın elektrik ve su faturalarını bile ödemekte zorlanmaya başladığı öğrenildi.
Son yerel seçimlere kadar suyu bedava kullanan Aydın şehir merkezindeki muhtarlar, 2.5 TL olan mühür parası karşılığı verilen ikametgahların da Nüfus Müdürlüklerince verilmeye başlanması ile muhtarlığı idare edebilmek için kendi ceplerinden para harcamaya başladıklarını belirttiler.
Aydın Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Ahmet Ören, son yıllarda muhtarlığın hiçbir fonksiyonu kalmadığını belirterek, adeta muhtarların günlerinin postadan ve emniyetten gelen resmi evrakları taşımakla geçtiğini söyledi.
Şu anda muhtarlara devlet tarafından 280-300 TL civarında ücret ödendiğini bu ücretin muhtarlığa gelen insanlara, Türk örf ve adetleri gereği misafir olarak görülüp karşılanmasına bile yetmediğini belirten Hasanefendi Mahalle Muhtarı Vekili Buket Göçmen “Aydın"daki muhtarlıkların hizmet verdiği alan ve mahallede yaşayan kişi sayısı bir çok belediye ve ilçe nüfusundan daha fazla. Muhtarlıklar da aslında bir işletme gibi. Elektrik, su,telefon, kartuş ve benzeri bir çok gideri var. Bunun yanında Türk örf ve adetleri gereği muhtarlığımıza gelen herkese çay ikram ediyoruz. Muhtarlığın en önemli geliri 2.5 TL"ye yapılan ikametgahlardı. Bunun Nüfus Müdürlüklerince de verilmeye başlaması bizleri zora soktu. Her muhtarlıkta en az 2-3 kişi çalışıyor. Her gün gelen onlarca resmi evrak bizler tarafından ilgili kişilere ulaştırılıyor. Ancak muhtarlığın ne fonksiyonu ne de geliri kaldı. Bu da muhtarlığın cazibesini düşürdü” dedi.