Türkiye'nin yetiştirdiği caz sanatçılarından, dünyaca ünlü trompet ustası Muvaffak "Muffy" Falay'ın heykeli, ünlü heykeltıraş Tülin Atalay tarafından yontuldu. Kuşadası Belediyesi tarafından yaptırılan ve Kalekapısı'na konulan heykelin açılışı, 21 Haziran Salı günü saat 18.00'de törenle gerçekleştirilecek. 
1930 yılında Kuşadası'nda doğan ve 1942 yılında Kuşadası bandosunda ünlü şef Halil Bereket ile birlikte başladığı müzik hayatında büyük başarılara imza atan Maffy Falay, daha sonra İsveç'e yerleşti. Geçen yıl 80. doğum gününü memleketi Kuşadası'nda verdiği konser ile kutlayan dünyaca ünlü trompetçi Falay, "Bu yaştan sonra tek isteğim sakin bir yere yerleşip, Türk ezgilerini armonize etmek ve yetenekli genç trompetçileri yetiştirmek. Kuşadası'na dönmeyi düşünüyorum" demişti. 
Muvaffak Falay gibi Kuşadası'nda yetişen dünyaca ünlü bir müzisyenin heykelini yaptırdıkları için duydukları mutluluğu dile getiren Kuşadası Belediye Kültür ve Turizm Komisyonu Başkanı Murat Saraç, "Bu bizim açımızdan bir vefadır. Mufvaffak Falay gibi bir değere sahip çıktık. Falay'a sadece Kuşadası değil tüm Türkiye sahip çıkmalıdır" dedi.
Bu arada 21 Haziran tarihinde gerçekleştirilecek festivalin açılış programı kapsamında saat 16.00'da Belediye önünde oluşturulan festival korteji hareket edecek. Kortejin ardından saat 17.00'de Atatürk Meydanı'nda geleneksel açılış töreni yapılacak. Saat 17.30'da İbramaki Sanat Galerisi'ndeki "Dünden Bugüne Altın Güvercin" sergisinin açılışının ardından, saat 18.00'de Mufvaffak Falay'ın Kalekapısı'na dikilen heykelinin açılışı gerçekleştirilecek. 21 Haziran'daki açılış programı saat 19.00'da Güvercinada'daki açılış kokteyli ile son bulacak.