RİZE Ticaret Borsası (RTB) Başkanı Mehmet Erdoğan, yurda kaçak yollarla sokulurken yakalanan çayların bir süre sonra ihale yoluyla satışa çıkarılarak resmileştirildiğini öne sürdü. Erdoğan, bunun Türk çaycılığına büyük zarar verdiğini, kaçak çayları yurda sokmaya çalışanlarla ihaleye girip alanların aynı kişiler olduğunu iddia etti.

RTB Başkanı Erdoğan, borsa binasında düzenlediği basın toplantısında 6 aylık görevleri süresince gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında açıklamalarda bulundu. Türk çay üretimi ile tüketiminin dengeli olduğunu ancak, yurda giren kaçak çaylar nedeniyle sektörün birçok olumsuzluk yaşadığını belirten Erdoğan, başta Hatay, Mersin, Adana ve Van'da son yıllarda yurda kaçak yollarla sokulmaya çalışılan kaçak çay yakalandığını hatırlattı. Yakalanan çayların kısa bir süre sonra ihale yoluyla satışa çıkarıldığını öne süren RTB Başkanı Erdoğan, böylece kaçak çayların resmileştirildiğini belirtti. Erdoğan, şöyle devam etti:

"Yakalanan kaçak çaylar 15 gün sonra ihale yoluyla satışa çıkıyor. Bu, kaçak çayı resmileştirmenin en basit yoludur. Kaçak çayları ihale yoluyla alanların maalesef bu çayı yurda kaçak yollarla getiren kişiler olduğunu tespit ettik. Bu tespitleri yapabilmek amacıyla birkaç ihaleye Rize'den gönderdiğimiz arkadaşları sokmak istedik. Ancak, bu arkadaşlarımız kaçak çayları yurda sokan kişilerce tehdit edildi. Bu konuda hazırladığımız raporu Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanımız Hayati Yazıcı ile ilgili kuruluşlara ulaştırdık. Yurda kaçak olarak sokulurken yakalanan çayların imha edilmesini ya da gönderilmesini istiyoruz. Bu uygulamanın devam etmesi halinde 300 ila 400 bin kişi ekmeğinden olacak."

Erdoğan, çayda yaşanan başka kaçakçılığın daha olduğunu açıkladı. Sri Lanka Çay Borsası'nın resmi ihracat rakamlarını aldıklarını vurgulayan Erdoğan, şöyle dedi:

"Bu rakamlara göre Türkiye'ye 2008 yılında 15 bin ton kuru çay girişi olmuş. Ancak aynı yıl Türkiye'ye çay girişinin yapılabildiği tek gümrük olan Çay İhtisas Gümrüğü'nden 4 bin 305 kilo kuru çay girişi yapıldığını öğrendik. Yaklaşık 10 bin 700 kilo kuru çay buhar olmuş. Srilanka verilerine göre bu çay Türkiye'de. Ancak bizim verilerimize göre böyle bir çay girmemiş. Demek ki bu miktar yurda kaçak yolla girmiş. Bu çayın ne olduğunun, nereye gittiğinin araştırılması için yetkili makamlara başvuru yaptık. Resmi yolla çay kaçakçılığı mı yapılıyor ?, Bunun araştırılıp ortaya çıkarılması gerekiyor."

Kaçak çayların kanserojen madde taşıdığını öne süren Erdoğan, bu çayların insan sağlığını tehdit ettiğini de ekledi.- DHA