Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) çarşaf açılımına parti içinden değişik yorumlar gelmeye devam ediyor. Partisi'nin açılımını değerlendiren Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz, çarşafın çağdışı bir giyim tarzı olduğunu anlatmaya çalıştıklarını söyledi.

Doğu'da çoğu yerde altında giyeceği doğru dürüst birşeyi olmadığı için çarşafın giyildiğini iddia eden Eryılmaz, kamu alanında türbanın takılamayacağını savundu. Düşüncelerinin insanların dini inançlarını, etnik kökenlerini istedikleri gibi savunabilmeleri olduğunu dile getiren Eryılmaz, Başbakana gönderme yaparak "Velev ki siyaset için giymiş olsa; siyaset yapıyorsa giyer. O bizi ilgilendirmez." dedi.

CHP'nin 'seçim siyaseti' için çarşaf açılımı ve Çankaya Belediye Başkanı hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduğu yönündeki eleştirileri değerlendiren Eryılmaz, şöyle konuştu:

"İbadet yerleri ve eğitim yerlerinin her türlü ihtiyacını karşılarız. Bizim düşüncemiz insanlar, dini inançlarını, etnik kökenlerini istedikleri gibi savunabilmeliler, şerefle söyleyebilmeliler. Ama türbanlı ve çarşaflı bir insanın kamudaki çalışma ortamında bulunması farklı. Orda da yasa diyor ki, 'Danıştay'ı, hukuk, Avrupa İnsan Hakları Mahkemeleri dahil' her koşulda, her resmi dairenin çalışma kıyafet düzenlemesi var. Orduda saç sakallı bıyıklı asker gördünüz mü; gidin hastaneye mini etekli, şortlu bir doktor gördünüz mü; çıkın polise onu da istediği gibi ben türban takıyorum diyen gördünüz mü? Ama bir bayan polis arkadaşımız görevini yapar, evine giderken takar türbanını, başörtüsünü gider. Buradaki o detayı bizim çok iyi anlatmamız lazım. İnsanlarımız dışarda istediği gibi, kamuya açık yerde istediği gibi giyinir. Bizim görevimiz o giyim tarzı, bizce geriye yönelik 'bizce çağdaş bir giyim tarzı olmadığını' anlatmaya çalışıyoruz. Siz biliyor musunuz Doğu'da çoğu yerde o çarşafın, türbanın altında giyeceği doğru dürüst birşeyi olmadığı için onu üstüne geçirmek isteyen vardır. Başbakanın dediği gibi velev ki siyaset için giymiş olsa, siyaset yapıyorsa giyer. O bizi ilgilendirmez. Ama bizim görevimiz illa CHP'liler bize oy versin diye bir tutumumuz yok. Halkımızın içerisinde her siyasetten insana CHP'nin düşüncelerini, kriterlerini, inançlarını anlatmaktır. Partiye üye sayımızı artırmaktır. Burası mason locası değil. Burası her üye olmak isteyen insanımızın, bir adaylık süresi vardır. Onlar oraya gelir. Parti ve tüzüğümüze bakarlar, onları kabul ediyoruz derler. Sonrada bizle beraber parti içinde görev yapmaya devam ederler. Bunlar içinde farklı görev yaparken türbanlı belediye meclis üyeliğine seçildi. Belediye meclisi toplantısında resmi kamu alanı içerisinde türbanını takmaz. Çünkü yasa öyle diyor. Ordan çıktıktan sonra istiyorsa şalvarını giyer, istiyorsa türbanını giyer. Ordaki açılımı bizim çok uygun, ayrıntılı halkımıza anlatmamız lazım."