Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in Şişli'de öldürülmesine ilişkin 5'i tutuklu 20 sanık hakkında açılan davanın 9. duruşması başladı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklardan Ogün Samast, Ahmet İskender ve Ersin Yolcu ile tutuksuz sanık Mustafa Öztürk katıldı. Diğer tutuklu sanıklar Erhan Tuncel ve Yasin Hayal, önceki duruşmada kavga ettikleri için haklarında verilen 'duruşmaya katılmama' kararı gereği, duruşmaya getirilmedi.

Tutuklu sanıklardan Ogün Samast'ın değişimi dikkat çekti. Samast'ın kilo aldığı ve bıyık bıraktığı görüldü.

Duruşmayı izlemek üzere Hrant Dink'in eşi Rakel Dink ve ailesinin yanı sıra ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Paris Barosu'ndan Fransız Avukatlar Birliği (AFAJA) üyesi 5 avukat da Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne geldi.
Duruşma nedeniyle Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi ve çevresinde çevik kuvvet ekipleri ile diğer polis birimlerinin yoğun güvenlik önlemleri aldığı görüldü.

-'HRANT'IN ARKADAŞLARI', CİNAYETİN AYDINLATILMASINI İSTEDİ
Kendilerini 'Hrant'ın Arkadaşları' olarak tanımlayan bir grup, Hrant Dink cinayetin aydınlatılmasını istedi.Beşiktaş Barbaros Meydanı'nda toplanan grup, 'Hrant için adalet için' ve 'Hala nasıl sessiz olabiliyoruz?' yazılı pankartlar açarak, çeşitli sloganlar attı.

Grup adına sanatçı Derya Alabora ile birlikte bir açıklama yapan sanatçı Mahir Günşiray, Hrant Dink'in öldürülmesinin üzerinden 2 yıl 3 ay geçtiğini ve sanıkların kısa sürede yakalandığını belirterek, 'Bunların baştan gözden çıkarılmış emir kulları olduğundan şüphe duyan var mı aranızda? Peki cinayete karar verenler nerede? Suçlulara destek ve sempatilerini ilan etme yarışına giren görevliler nerede? Neredeyse hiç biri yargılanmıyor' diye konuştu.

Cinayetin işleneceğini bildikleri ortaya çıkan resmi görevlilerin her türlü soruşturmadan korunduğunu ve bu kişilerle ilgili cinayet davasıyla ilgileri yokmuş gibi davranıldığını öne süren Günşiray, kapsamlı bir soruşturmanın yürütülmesi halinde her şeyin açığa çıkacağının görülebildiğini ve böylece Hrant Dink'i kimlerin öldürttüğünün de saptanacağını savundu.
'Hrant Dink cinayetinin gerçekten aydınlatılmasını istemeyen birileri var ve bunların gücü adaletin yolunu tıkamaya bugüne kadar yetti' ifadesini kullanan Günşiray, hafızalarının güçlü olması nedeniyle kaygılı olduklarını ve yargılananları örgütleyenlerin, onlara 'öldür' emri verenlerin yakasını bırakmayacaklarını söyledi. Günşiray, 'Şu içerideki katillere 'Hrant'ı öldür' diyenler cezalandırılmadan bu ülkede alnı açık yaşayamayız. Kimse kendini kandırmasın' dedi. Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

Milliyet