FRANSA Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy"nin eşi Carla Bruni, yeni bir kampanya başlattı. Büyük üniversitelerin kapılarını yoksul gençlere açmak isteyen 41 yaşındaki Bruni, önce “pilot bölge” ilan ettiği Seine-Saint-Denis"de bir araştırma yaptı. Modaya yetenekli gençlere burs verilmediğini görünce düğmeye bastı.

Carla Bruni-Sarkozy Vakfı"ndan yapılan açıklamada, “Ülkenin en kırılgan vatandaşları olan gençlere ülke çapında bir program hazırladık. Özellikle banliyölerde devletten burs alamayan çok yetenekli gençler var. Köprüyü geçmelerini sağlayacağız” dendi.

Danışman Gaultier
Ünlü modacı Jean-Paul Gaultier"nin danışmanlığında bir program oluşturan First Lady, gelecek yıldan itibaren 30 liseden seçilecek yoksul gençlere “Bruni bursu” verecek.Özellikle Afrika kökenli öğrencilerin okul, kurs, dershane, seyahat ve barınma masrafları karşılanacak.

Programın uygulanacağı yerleşimlerden biri de Paris"in kuzeydoğu banliyösü Bondy. 2005"teki sokak olayları burada başlamıştı. Bondy"nin Sosyalist Belediye Başkanı Gilbert Roger ise tepkili: “Sarkozy, imajını yumuşatmak için elindeki genç yıldız adayını (eşini) kullanıyor, çünkü banliyölerde sorunu var. Onun amacı hükümetinin bu bölgedeki zayıflığını gizlemek. Bruni etrafa biraz ışık saçacak ama yeterli değil. Devletin yerini bir vakıf alamaz.”

Paris Mode City etkinliklerinde önceki gün birçok Afrika kökenli Fransız model podyuma çıktı. İngiliz topmodel Naomi Campbell, “siyahi mankenler aleyhine ayrımcılık yapıldığını” geçen hafta öne sürmüştü.

BİLGİ NOTU

Paris banliyölerinde başlayıp tüm Fransa"ya yayılan isyanda Mağrip kökenli gençler yüzlerce aracı yakmıştı. Sarkozy, göstericiler için “ayaktakımı” demiş, “sıfır tolerans” siyaseti uygulamıştı.