Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin bir cari açık sorunu olduğuna işaret ederek, "İç talebin yumuşaması ile carı açığın da yumuşayacağına inanıyoruz" dedi.

Türk-Arap Ekonomi Forumu'nun (TAF) açılışında katılımcılara, "esselamü aleyküm" diye hitap ederek sözlerine başlayan Şimşek, "Başbakan Erdoğan, saygılarını ve selamlarını size yolladı" mesajını verdi. İngilizce yaptığı konuşmasında Bakan Şimşek, Türkiye pazarına giren Bank Audi'ye "hoş geldiniz" derken, piyasaya girişlerinin kendileri için kazançlı olacağını umduğunu söyledi.

Avrupa'daki küresel krize işaret ederek konuşmasını sürdüren Şimşek, "Avrupa Birliği bir durgunlukla flört ediyor. Bu, küresel ekonomi, bölge ekonomileri için iyi bir şey değil" dedi. ABD'de ise biraz toparlanma olduğunu, ancak bunun orda düzeyde bulunduğunu belirten Şimşek, "Umuyoruz, seçimlerden sonra belki bu mali uçurumdan kurtulacaklar ve toparlanacak. Böylelikle küresle ekonomiye de yardımcı olacaklar. İyi haber, hem mali hem parasal olarak küresel blelirsizleleri ortadan kaldırmanın hala büyük şansı var" dedi.

-"KRİZ EVET BİZİ ETKİLEDİ, ÇÜNKÜ KARAMSARLIK BULAŞICI"-

Türkiye ekonomisinden de bahseden Bakan Şimşek, katılımcılara, "Birlikte daha fazla iş yapmalıyız ki bütün bölgede zenginlik artsın" çağrısında bulundu. Türkiye'nin küresel kriz sonrası güçlü bir toparlanma yaşadığını ve kısa vadede yumuşak iniş sağlamak zorunda olduğunu dile getiren Şimşek, "Küresel kriz, evet bizi etkiledi. Çünkü karamsarlık bulaşıcıdır. Ticaret ve finans yoluyla herkes biraz etiklendi.

-"REYTİNG KURUMLARINA GÖRE TÜRKİYE 6-7 KAT DAHA GÜÇLÜ BULUNUYOR"-

Türkiye de etkilendi, ancak güçlü bir bilançomuz vardı" dedi. Ülkede, iç talebin artmasıyla toparlanmanın başladığını ve net ihracatın, gayrisafi yurtiçi hasılanın artmasına katkıda bulunduğunu söyleyen Şimşek, "Bunu sürdüreceğiz" dedi. Cari açık konusuna da değinen Şimşek, "Türkiye ekonomisinde biraz yumuşama, cari açık sorunumuz var. İç talebin yumuşaması ile cari açığın da yumuşayacağına inanıyoruz" diye konuştu. Şu anda emtia fiyatlarında da bir yumuşamanın görüldüğüne dikkati çeken Bakan Şimşek, enerjinin bir kenara bırakıldığında, cari açığın oldukça düşük olduğunu savundu. Türkiye'nin geleceğinin çok parlak olduğunu, son 10 yılda 110 milyar dolardan fazla yatırım çektiğini söyleyen Bakan Şimşek, bankaların yıllık karlılık oranının yüzde 20 olduğuna işaret ederek, "Pazar, reyting kurumlarına göre Türkiye'yi 6-7 kat daha güçlü buluyor. Güçlü bir hükümetimiz ve istikrar var" dedi.