Türkiye, ithalatta 5 ülkeye bağımlı olurken, cari açığın faili olarak Almanya ve Çin öne çıktı. Türkiye'deki 76 sektör, Çin'den yaptığı, 30 sektör ise Almanya'dan yaptığı ithalat ile ayakta duruyor. Yüksek bağımlılık olmasa da Türkiye'nin 597 sektördeki ithalatında Almanya, 527 sektördeki ithalatında ise Çin etkili.

Cari açıktaki tartışmalar devam ederken, Ekonomi Bakanlığı'na dönüştürülen Dış Ticaret Müsteşarlığı, cari açığı tetikleyen ithalatı mercek altına aldı. Yapılan analize göre, 73 ülkenin Türkiye'nin ithalatındaki durumları analiz edilirken, Türkiye'nin ithalatta 5 ülkeye bağımlı olduğu ortaya çıktı. Bu ülkeler, Çin, Almanya, İtalya, ABD ve Hollanda oldu. Türkiye'nin son 3 yılda yaptığı ithalatta bu 5 ülkeni tek başına belirleyici olduğu saptanırken, Çin, 76 sektörün kendisine bağımlı olması ile açık ara ilk sıraya oturdu. 30 sektörün ithalatında Almanya, 16 sektörün ithalatında İtalya, 15 sektörün ithalatında ABD ve 12 sektör de Hollanda söz sahibi oldu.

EN 'ETKİLİ' ÜLKE ALMANYA

Analiz kapsamında, Türkiye'nin ithalatında bağımlı olduğu ülkeler yanında, ithalatta 'etkin' olan ülkeler de saptandı. Buna göre, Türkiye'nin son üç yıldır 1.243 sektörde yaptığı ithalatta etkili olan 10 ülke belirlendi. Almanya ve Çin, Türkiye'nin ithalatında 500'den fazla sektörde etkili görülüyor. Bu da, Türkiye'nin ithalat yaptığı sektörlerin neredeyse yarısına yakınında Almanya ve Çin'in etkili olduğunu gösterdi. Analize göre, Almanya 597, Çin de 527 sektörün ithalatında etkili.

Çin'den teknoloji alıyoruz

TÜRKİYE ithalatının bağımlılığı açısından ilk sırada yer alan Çin'den yoğun olarak

OTOMATİK bilgi işlem makineleri

TELEFON için elektrikli cihazlar

ELEKTRİKLİ ses-görüntü işaret cihazları

TELEVİZYON alıcıları, video monitörleri, projektörler ile sentetik lif ipliği ithal ediliyor.

Buna göre, bilgi işlem makineleri sektörü yüzde 70.3 oranıyla ithalatını Çin'e bağımlı olarak yapıyor. Türkiye, Çin'den yüzde 37.1 oranı ile ileri teknoloji ürünleri ithal ederken, ortak teknoloji ürünleri ithalatı da yüzde 28'i aşıyor. Analizde, 'İleri teknoloji ürünlerinde Çin'e karşı dezavantajımız var' ifadesi de yer alıyor.

Otomobil ve gemiler Almanya'dan

TÜRKİYE'NİN ithalatında etkinlik oranı bakımından ilk sırada yer alan Almanya'dan yapılan ithalatta öne çıkan ürünler ise;

BİNEK otomobiller

KARA taşıtları aksamları,

TEDAVİ ve koruma amaçlı ilaçlar

ELEKTRİK konvertisörleri ile

YOLCU gezinti, yük gemileri ile

FERİBOT oldu. Bu ithalat listesinde ilk sırada binek otomobil yer alırken, otomotiv sektörünün yaptığı ithalatta Almanya'nın payı yüzde 33.6 oldu.

ELEKTRİK sistemleri sektörü de ithalatını yüzde 46 oranıyla,

GEMİ sektörü de yüzde 35 oranıyla Almanya'ya bağımlı durumda. Bu ülkeden yapılan ithalatın teknolojik yapısı da incelenirken, buna göre, ithal edilen ürünlerin yüzde 60.9'u orta, yüzde 17.5'i de ileri teknoloji ürünü oldu.

Dünyanın tüccarı gibi çalışacağız

EKONOMİ Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından düzenlenen toplantıda EGD üyesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ekonomi Bakanlığı'nı ''dünyanın tüccarı'' gibi çalıştıracaklarını, bu çerçevede yurt dışı örgütlenmelerini artırmaya başladıklarını, şu anda 89 ülkede 137 merkezde 187 ticaret müşavirliklerini olduğunu, bu yıl sonuna kadar bu sayıyı 250'ye ulaştıracaklarını kaydetti. BDDK'nın ve Merkez Bankası'nın aldığı önlemleri ağrı kesici olarak gördüğünü belirten Çağlayan, ''Her ilacın yan tesiri vardır'' dedi. Çağlayan, bundan sonra alınacak tedbirlerle cari açık konusunun kesin çözülmesine yönelik adımların atılacağını kaydetti.

Yeni bir çalışma başladı

ÇAĞLAYAN, 'Hükümet olarak yeni dönemdeki fonksiyonumuz cari açıktaki problemleri ertelemeye yönelik olmayacak, sorunu kesin çözecek anlayış içinde olacağız. Bu, sadece Türkiye'nin başının belası değil. 128 ülke bu sorunu yaşıyor. Biz cari açığı kesin çözeceğiz, sorun olmaktan çıkaracak bir çalışmaya başlamış bulunuyoruz.'