Geçen yıl enerjiye 54,1 milyar dolar ödeyen Türkiye'nin faturası, petrol fiyatlarının bu düzeyde seyretmesi halinde 6 milyar dolar civarında düşecek ve bu cari açığa yansıyacak.

AA muhabirinin, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye geçen yıl 18 milyon 92 bin ton petrol ithal etti ve bu ithalata 14,5 milyar dolar ödedi.

Böylelikle Türkiye'nin söz konusu ithalatında 1 varil petrolün fiyatı 105,4 dolara gelmiş oldu.

Son günlerde Londra Brent tipi ham petrolün Ağustos ayı teslimi varil fiyatının da 90 dolar seviyesinde seyrettiği düşünüldüğünde, Türkiye, geçen yıla göre petrolün varilini yaklaşık 15 dolar daha ucuza alıyor.

"Her 10 dolar" 4 milyar dolar

Doğalgaz ve petrol ürünleri fiyatlarının da petrol fiyatlarına endeksli değiştiği dikkate alındığına dikkati çeken uzmanlar, petrolün varilindeki her 10 dolarlık fiyat hareketinin enerji ithalatı faturasına 4 milyar dolarlık etki yaptığını belirtiyor.

Söz konusu hesaplama dikkate alındığında, geçen yıla göre petrolün varilini 15 dolar daha ucuza alan Türkiye'nin enerji ithalatının 6 milyar dolar düşeceği ifade ediliyor.

Türkiye'de, ihracatın yüzde 18,5 artışla 135 milyar dolara ulaştığı, ithalatın ise yüzde 29,4 artışla 240 milyar dolara ulaştığı 2011 yılında, enerji faturası da bir önceki yıla göre yüzde 40,56 oranında artarak, yaklaşık 54 milyar dolar olmuştu.

Yapılan hesaplamalara göre, petrol fiyatlarının bu düzeyde seyretmesi halinde geçen yıl enerjiye ödenen 54 milyar dolar, yaklaşık 6 milyar dolar düşecek ve bu düşüş, cari açığa da yansıyacak.