Kuşadası Körfezi'nde caretta caretta cinsi deniz kaplumbağası bulunduğu ve sağlık kontrolünün ardından denize salındığı bildirildi.
Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, gazetecilere yaptığı açıklamada, üç gün önce balıkçı teknesinin ağlarına takılan caretta carettanın kurtarılmasının ardından, Kuşadası Körfezi'nde balık avlayan Yelken İhtisas Kulübü Başkanı Behzat Kumbasar'ın da bir Caretta caretta bulduğunu söyledi.
Sürücü, şu bilgileri verdi:
''Kumbasar'ın, derneğimizi arayarak yüzeyde bir carettanın olduğunu ve dalamadığını haber vermesi üzerine harekete geçtik. Derneğimizin dalgıçlarından Mustafa Irkaş'ın Dalgıç 2 teknesiyle carettayı izlemeye aldık. Birkaç gün önce ağlardan kurtarılan carettadan daha küçük olan kaplumbağanın suya dalamadığını görünce, tekneye alarak sağlık kontrollerini yaptık. Görünürde hiçbir yara ve kaza izine rastlamadığımız ve Kibar adını verdiğimiz carettayla ilgili, Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü, Pamukkale Üniversitesi'nden Doç. Dr. Yakup Kaska ile bilgi alışverişi yaptık. Deniz trafiğinin yoğun olduğu körfezde bir kazaya meydan vermemek için, Kibar'ı sığ sulu bir havuzda kontrole aldık.''
Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün dağıttığı markalardan birini, ''Kibar''ın ayağına taktıklarını anlatan Sürücü, şöyle devam etti:
''Bir süre gözlediğimiz Kibar'ın sağlıklı olduğunu görünce tekrar Kuşadası Körfezi'ne götürdük. Su altındaki hareketlerini gözlemek için EKODOSD dalgıçlarından Ahmet Azbazlar ve Cumhur Gedikoğlu'nu denize indirdik. Bir süre su üstünde giden Kibar, doğal yaşam alanı olan derinlere daldı. Daha sonra su üstüne çıkarak nefes aldı ve tekrar derine dalarak, 17 metreye kadar indi.''
EKODOSD Başkanı Sürücü, Kuşadası Körfezi'nde sık görülmeye başlanan carettaların zarar görmemesi için deniz trafiğinde dikkatli olunması gerektiğini belirterek, deniz kaplumbağalarının ölü ya da yaralı halde görülmesi durumunda derneklerine bilgi verilmesini istedi.