WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), "Bafa'ya Su, Ege'ye Bereket" projesi kapsamında Kuşadası Atınç Otel'de düzenlediği toplantıyla Bafa Gölü'nün ve Söke Ovası'nın sorunlarını, çözüm arayan tüm ilgili taraflarla birlikte tartıştı. WWF-Türkiye'nin yanı sıra Aydın İl Tarım Müdürlüğü, Aydın İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Aydın Ziraat Odası, Söke Ziraat Odası, Aydın, Kuşadası ve Milas Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlükleri, Söke İlçe Tarım Müdürlüğü, Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) ve turizmcilerin katıldığı toplantıda tarım, turizm ve balıkçılık olmak üzere üç ana konuya odaklanıldı. Bafa Gölü'nün durumu, Menderes Nehri ve göle taşıdığı ağır kirlilik, Söke Ovası'nda tarımsal sulamada kullanılan suyun durumu, damla sulamaya geçiş için atılması gereken adımlar konuşuldu. Toplantıda Söke Ovası'nda, pamukta sulamanın yüzde 1'inin kuyu suyu ile, yüzde 99'unun Menderes'in suyuyla yapıldığı belirtildi. WWF-Türkiye Genel Müdürü Dr. Filiz Demirayak, "WWF-Türkiye olarak, Söke Ovası'nda örnek uygulamalarımızla kuyu suyu ile pamukta damla sulama yapılabildiğini çiftçilerimizle birlikte ortaya koyduk. Şimdi sıra tüm taraflarla el ele vererek daha yaygın damla sulama örnekleri uygulamakta. Bunun için Menderes Nehri'ndeki Afyon, Uşak ve Denizli kaynaklı ağır kirlilik sorunun mutlaka çözülmesi gerekir" dedi.
Toplantıda, endüstriyel ve evsel kirlilik nedeniyle Menderes Nehri'nin ağır kirlilik sorunu yaşadığına ve Menderes'in kirliliği nedeniyle Bafa Gölü'ne giren suyun da kirli olduğuna değinildi. Toplantıda ayrıca Bafa Gölü'nde kirlilik nedeniyle yosunlanmanın arttığı, bu nedenle suyun oksijeninin kesildiği, göl yaşamı ölüp balıkçılık biterken, oluşan ağır koku nedeniyle de turizmin sekteye uğradığı belirtildi.
Bafa Gölü ve Söke Ovası'nın sorunlarına çare arayan ve tarım sektörünün bugünü ve geleceğinin tartışıldığı yuvarlak masa toplantılarına devam edilecek ve sorunlara birlikte çözüm bularak uygulamaya geçilecek.