Hakkari'nin Çukurca ilçesinde 'canlı kalkan' olmak isteyenlere yönelik müdahalede ağır yaralanan bir kişi hayatını kaybetti.

Operasyon ve çatışmaların durdurulması için Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) çağrısı üzerine Van, Bitlis, Muş, Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan'dan yola çıkan ve Çukurca'nın Narlı köyü yakınlarında durdurulan grupta yer alan Yıldırım Ayhan(35), güvenlik güçlerinin müdahalesi sırasında yaralandı. Van Yüzüncü Yıl Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Ayhan yolda hayatını kaybetti.

BDP'den Van İl Genel Meclisi üyesi olduğu öğrenilen Yıldırım Ayhan'ın cenazesinin Van Yüzüncü Yıl Eğitim ve Araştırma Hastanesi morgunda tutulduğu öğrenildi. Ayhan'ın yakınları ve BDP'liler hastaneye akın etti. Ayhan'ın evli ve 2 çocuk babası olduğu öğrenildi.

OLAYLAR NASIL GELİŞTİ?

TÜRK Silahlı Kuvvetleri’nin, terör örgütü PKK’nın Kuzey Irak’taki kamplarına yönelik hava operasyonlarının durdurulması için ’canlı kalkan’ olacaklarını söyleyerek dün Hakkari’nin Çukurca İlçesi’ne gelen grubun sınırı geçmelerine izin verilmedi. Geceyi sınırdaki Narlı Köyü’nde geçiren ve bu sabah yürüyerek sınıra gitmek isteyen yaklaşık 1500 kişilik grup, jandarma tarafından engellendi.

Van, Ağrı, Muş, Ardahan, Iğdır ve Kars’tan ’canlı kalkan’ eylemi için Çukurca İlçesi’ne gelen gruba Van Bağımsız Milletvekilleri Aysel Tuğluk, BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Bitlis Milletvekilli Hüsamettin Zenderlioğlu, Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, bazı BDP’li Belediye Başkanları ve DTK yöneticileri de destek verdi. Irak sınırına yürümek isteyen grup dün Çukurca’ya yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunan Narlı Köyü girişinde durduruldu ve geçişlerine izin verilmedi.

Geceyi Narlı Köyü’nde geçiren grup bu sabah, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin terör kamplarına yönelik sınır ötesi hava operasyonlarını protesto gösterisi yaptı. Grup adına Kürtçe açıklama yapan BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, "Başlattığımız canlı kalkan eylemlerini sonuç alıncaya kadar sürdüreceğiz. Bu savaşta her gün onlarca Kürt ve Türk genci yaşamını yitiriyor" dedi.

Basın açıklaması ardından aralarında BDP Milletvekilleri, DTK yöneticileri, BDP’liler ve bazı belediye başkalarının aralarında bulunduğu grup, Narlı Köyü’nden 1 kilometre yürüyerek Kuzey Irak sınırı sıfır noktasında bulunan Üzümlü Köyü’ne gitmek istedi. Ancak, sınıra 10 kilometre kala yolda barikat kuran jandarma, geçişlerine izin vermedi. Gruptakiler bu kez panzerlerin önünde oturma eylemine başladı.

BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Hakkari Valisi Muammer Türker ile Çukurca Kaymakamı Levent Üstil’in gelmesini istedi. Güvenlik güçlerinin uyarılarına karşın grup oturma eylemini sonlandırmayınca, Çukarca İlçesi’nden takviye güç istendi.

Türk silahlı Kuvvetleri’nen Irak’taki terör yuvalarına gerçekleştirdiği sınır ötesi hava operasyonlarına karşı ’canlı kalkan’ olacaklarını söyleyerek sınıra gitmek isteyen, ancak Çukurca’nın Üzümlü Köyü’ne 10 kilometre uzaklıktaki Çetin Doğan Köprüsü’nde barikatta durdurulan grup bir süre oturma eylemi yaptı.

Yaklaşık 1500 kişinin bulunduğu grup, saat 13.00 sıralarında yeniden sınıra doğru yürüme başlayınca, yolu panzerlerle kesen kesen jandarma ve polis müdahale etti.

BDP’Lİ İL GENEL MECLİSİ ÜYESİ AĞIR YARALANDI

Ortalık bir anda savaş alanına dönerken, güvenlik güçleri grubu engellemek için göz yaşartıcı bomba da kullandı. Güvenlik güçlerinin müdahalesi sırasında, Van İl Genel Meclisi üyesi Yıldırım Ayhan ağır yaralandı ve hemen Çukurca Sağlık Ocağı’na götürüldü.

Yıldırım Ayhan’ın öldüğü iddiaları ortaya atılınca çok sayıda kişi Çukurca Sağlık Ocağı’nın bahçesinde toplanarak gösteri yapmaya başladı.

Hayati tehlikesi bulunan Yıldırım Ayhan, yapılan ilk müdahalenin ardından helikopterle Hakkari Devlet Hastanesi’ne sevk edilirken, Çukurca Sağlık Ocağı bahçesinde gösteri yapan gruba polis müdahale etti. Müdahale sırasında, panzerin çarptığı 1 kişi yaralandı. Yaralı sağlık ocağında tedaviye alındı.

Hastane bahçesindeki grup daha sonra Narlı Köyü’ne doğru yürüyüşe geçerken, Çukurca ilçe merkezinde esnaf kepenk kapattı.

Olaylarla ilgili açıklama yapan BDP Çaldıran İlçe Başkanı Metin Adogit, sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu İl Genel Meclisi üyesi Yıldırım Ayhan’ın polis panzerinden açılan ateşle yaralandığını söyledi.

VALİNİN AÇIKLAMASI

Hakkari Valisi Muammer Türker, grubun tüm uyarılara rağmen sınıra yürümekte ısrar ettiğini ve bu nedenle güvenlik güçlerinin müdahale etmek zorunda kaldığını söyledi. BDP’lilere Narlı Köyü’nde eylem yapmaları için izin verildiğini belirten Vali Türker, şunları söyledi:

"Dün BDP’li milletvekilleri ile yaptığım görüşmelerde Narlı Köyü’nde bu eylemlerini yapacaklardı. Biz de buna izin verdik. Ancak, sabah saatlerinde sınıra yürüyüşe geçtiler. Bu sırada BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ile tekrar görüşmelerimiz oldu. Pervin Buldan, eylemlerini sürdürecekleri konusunda ısrar etti. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri müdahale etmek zorunda kaldı."