Örgütün dağ kadrosundan 12 Ağustos'ta Diyarbakır'a gelen teröristleri güvenlik güçleri adım adım takip etti. Canlı bomba olduğu belirlenen bir terörist izini kaybettirirken, diğeri eylemi gerçekleştiremeden ele geçirildi.

Diyarbakır Valiliği, 15 Ağustos süreci ve eylem için Diyarbakır'a teröristlerle ilgili yaptığı geniş açıklamada, güvenlik güçlerinin başarısı sayesinde örgütün amacına ulaşamadığını belirtti. Açıklamada, terörist başı Abdullah Öcalan'ın 27 Temmuz 2011'den itibaren avukatları üzerinden örgüte talimat iletememesi, Eylül 2011'den itibaren devam etmekte olan KCK operasyonları ve kırsal alanda terörist unsurlara ağır darbelerin vurulmasının örgütsel yapı faaliyetlerinde durgunluk ve psikolojik olarak yılgınlık – özgüven kaybı oluşturduğuna dikkat çekildi.

TERÖR ÖRGÜTÜ, ÖZGÜVEN KAYBINI KAZANMAK İÇİN SUİKAST EYLEMLERİNE YÖNELDİ

Açıklamada terör örgütünün finans kaynaklarına vurulan darbe hatırlatılarak, "18 Temmuz 2012 tarihinde başlatılan, halen kararlılıkla sürdürülen ve terör örgütü PKK/KCK'nın en büyük finans kaynağı olan uyuşturucu ekim – dikim – yetiştirme tarla ve alanlarına yönelik olarak gerçekleştirilen başarılı operasyonlar neticesinde finans kaynakları kurutuldu. Bölücü terör örgütü, hem yediği darbenin intikamını alabilmek, hem de içine girdiği çıkmazı aşarak, yandaş kitlenin özgüven kaybını tekrar kazanabilmek için, başta şehir merkezleri olmak üzere ilimizde görev yapan güvenlik güçlerimize yönelik sabotaj ve suikast türü eylemlere yönelmiştir." denildi.

Valilik açıklamasında terör örgütünün ilk silahlı eyleminin yıl dönümü olan 15 Ağustos'u bahane ederek kanlı eylemlerini artırmak istediği belirtilerek, terör eylemlerini engellemek amacıyla Diyarbakır genelinde güvenlik tedbirlerinin artırıldığı kaydedildi. Açıklamada, "Bu amaçla şehrin çeşitli noktalarında arama ve uygulama noktaları oluşturulmuş, polis merkezlerine kamera ve zırhlı araç takviyesi yapılmış, mobeseye eklemeler yapılarak ilimize yapılan giriş ve çıkışlar kontrol altına alınmış, jandarma karakol ve üs bölgeleri güçlendirilmiş, böylece şehrimizde var olan huzur ve güvenlik ortamının bozulmaması için alınması gereken ilave tedbirler de alınmıştır." ifadelerine yer verildi.

TERÖR ÖRGÜTÜNÜN HAVANLI SALDIRISI İZİN VERİLMEDİ

Terör örgütünün Diyarbakır'da 5 Ağustos'ta 7. Kolordu Komutanlığı General Galip Deniz Kışlası'na havanlı saldırı düzenlemek istediği aktarılan açıklamada, bölgede güvenlik güçleri tarafından yapılan çalışmada terör örgütüne ait havan mühimmatlarının ele geçirildiği ve bomba imha uzmanlarınca olay yerinde etkisiz hale getirildiği kaydedildi.

Açıklamada, şu bilgilere yer verildi: "Ayrıca 9 Ağustos 2012'de, İl Emniyet Müdürlüğü şehitlik hizmet binasına yapılan silahlı saldırı eyleminin aydınlatılması ve faillerinin bulunmasına yönelik operasyonlar da sürmektedir. Yine, 9 Ağustos 2012'de, Diyarbakır – Silvan Karayolu üzerinde bulunan bir petrol istasyonu yakınlarında, kaza yapmış ve terk vaziyette minibüs bulunmuş, söz konusu minibüs içerisinde 10 adet roketatar mühimmatı, 10 adet roketatar sevk fişeği, 19 adet sevk fişeği kılıfı ve çeşitli çaplarda toplam 12 bin 430 adet mermi ele geçirilmiştir."

DİYARBAKIR POLİSİ CANLI BOMBAYA EYLEM FIRSATI VERMEDİ

Diyarbakır'a eylem için gelen bir teröristin düzenlenen operasyonla yakalandığı kaydedilen açıklamada şöyle denildi: "Diyarbakır kırsalında faaliyet gösteren üst düzey PKK/KCK terör örgütü mensuplarının talimat ve yönlendirmelerinin doğrultusunda, ilimiz kırsal alanında silahlı faaliyet gösteren 2 örgüt mensubu teröristin, 15 Ağustos öncesi güvenlik güçlerine yönelik sansasyonel bir eylem yapmak amacıyla ilimiz merkezine geldikleri emniyet birimlerimizce tespit edilmiştir. Elde edilen bilgiler doğrultusunda yapılan kesintisiz çalışmalar sonucunda teröristlerden 1'i yakalanarak gözaltına alınmış, diğer teröristin yakalanması için ilimiz genelinde arama çalışmaları kesintisiz olarak devam ettirilmektedir. Yapılan bu operasyonla ilimiz merkezinde PKK/KCK terör örgütü tarafından yapılması muhtemel kanlı saldırıların önüne geçilmiş, bölücü terör örgütünün hain planları bir kez daha sekteye uğramıştır. İçinde bulunduğumuz sevgi ve rahmet ayı mübarek Ramazan'da dahi eylem-saldırı-bombalama-mayınlama gibi faaliyetlerine devam eden terör örgütü ve mensupları bilmelidirler ki ne yaparlarsa yapsınlar hangi planın içinde olurlarsa olsunlar amaçlarına ulaşamayacaklar, vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğini bozamayacaklardır."

AİLELERİN OTURDUĞU PARKIN İÇİNE GİRİP İZİNİ KAYBETTİRDİ

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terör ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekiplerinin, teröristlerin yakalanması gece-gündüz çalıştığı vurgulanan açıklamada, teröristlerden birinin 13 Ağustos günü yakın takibe alındığı belirtildi. Açıklamada, olayla ilgili şöyle denildi: "Terörist, sığındığı Kayapınar ilçesindeki Parkorman'da ablukaya alındı. Polis, teröristin eylem yapıp ailelere zarar verebileceğini düşünerek parka operasyon düzenlemedi. Rutin kimlik kontrolü yapan polis, canlı bombayı aradı. Fakat canlı bomba buradan kaçmayı başardı."