YAŞ öncesi Gül, Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Koşaner ile bir araya geliyor.


Tutuklu generaller nedeniyle hükümet ile asker arasında kriz çıkması beklenen YAŞ öncesi Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Koşaner ile bir araya geliyor

CHP’lilerin yemin krizi, BDP’lilerin Meclis boykotunda devreye giren Cumhurbaşkanı Gül, bu kez olası bir “YAŞ krizi” için devrede...

Bulgaristan dönüşü İstanbul’a giden ve Temmuz sonuna kadar çalışmalarını İstanbul’da sürdürmesi planlanan Gül, tutuklu generallerin durumunda hükümetle askerler arasındaki fikir ayrılığı nedeniyle krize gebe YAŞ öncesi taraflarla bir araya gelmek için Ankara’ya geliyor. Gül bugün saat 13.30’da Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner ile görüşecek. Gül’ün programında 1 saat olarak planlandığı öğrenilen görüşmenin uzayabileceği ifade ediliyor.

Terfiler ele alınacak

Kritik zirvenin birinci gündem maddesi, Şura toplantısı ve tutuklu general-amirallerin durumu olacak. Şura öncesi durum değerlendirmesi yapılacağı ifade edilen zirvede, tutuklu general ve amirallerin terfi, atama, emeklilik durumlarının masaya yatırılacağı ve üzerinde uzlaşılacak bir formül bulunması için fikir teatisinde bulunulacağı belirtiliyor. Ankara kulislerinde hükümetin tutuklu generallerin emekli edilmesi ya da davaları sonuçlanıncaya kadar “kızak görevlere” getirilmesi formülleri üzerinde durduğu konuşuluyor.

Hava’da durum kritik

Harp Akademileri Komutanı Org. Bilgin Balanlı’nın Balyoz davasında tutuklanması nedeniyle, YAŞ’ta Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda olduğu gibi bu koltukla ilgili de kriz çıkması bekleniyor. Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Hasan Aksay’ın görev süresinin uzatılmayarak emekliye ayrılması durumumda, Hava Lojistik Komutanı Korgeneral Mehmet Erten, orgeneralliğe terfi ettirilerek, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na atanabilir. Erten, yaş haddi nedeniyle iki yıl kuvvet komutanı olmasının ardından emekli olacak. Hava Kuvvetleri’nde iki orgeneral kadrosu bulunduğu için Harp Akademileri Komutanlığı ise ya karacı bir orgenerale devredilecek ya da Hava Kuvvetleri’nden bir korgeneral bu göreve atanacak.

43 general-amiral tutuklu

Balyoz davası kapsamında tutuklanan general-amiral sayısı 43’ü buldu. TSK Personel Kanunu’na göre, haklarında dava açılan ve tutuklananlar daha sonra bırakılsalar bile terfi edemiyor. Bu nedenle bu yılki Şura’da terfi sırasında olan 14 ismin bu şansını yitirdiği belirtiliyor.

YAŞ’ta Deniz Kuvvetleri’nin önümüzdeki iki dönem komutanı da belli olacak. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Uğur Yiğit’in koltuğunu Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bigel’e devretmesi bekleniyor. Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, tutuklu bulunduğundan terfi şansı bulunmuyor. Bu yıl oramiralliğe terfisi beklenen Nusret Güner’in Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na gelecek tek isim olduğu ifade ediliyor.

Kara’da Necdet Özel dönemi

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, yaş haddi nedeniyle emekli olacak. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Jandarma Genel Komutanı Org. Necdet Özel’in atanması bekleniyor. 2013’te Genelkurmay Başkanı olması beklenen Org. Özel, 2017’ye kadar bu görevde kalacak.