Cumhurbaşkanlığı seçimi ve üniversitede türban serbestisi için Anayasa değişikliği konusunda AKP'ye verdiği destek, başta diğer muhalefet partileri olmak üzere çeşitli kesimlerden tepki alan MHP, şimdi de kapatma davasına karşı Anayasa değişikliği önerisiyle iktidara "çözüm" yolu araladı.

MHP'nin parti kapatmak yerine odak olma halini oluşturan fiileri işleyen parti yöneticileri ve milletvekillerinin bireysel olarak cezalandırılması için Anayasa değişikliği önerisini tartışma açması, kapatmaya karşı AKP'deki formül arayışlarını da hızlandırdı.

Terörle organik bağı olan ve terörü bölücülük amacı için araç olarak kullanan partiler için kapatma kararı verilebilmesini isteyen bu noktada AKP ile farklı düşen MHP, Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmesi ve kapatma davaları için yargı temsilcilerinden oluşacak bir kurula yetki tanınması formüllerine "sıcak" bakmıyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin dünkü grup toplantısında, kapatmaya karşı gündeme gelebilecek Anayasa değişiklikleri için "kırmızı çizgilerini" açıkça ortaya koyarken, aksine bir tutumu hoşgörmeyeceklerini ve desteklemeyeceklerini vurguladı. Bahçeli, parti kapatma yerine "bireysel sorumluluk" sistemiyle kişilerin cezalandırılması önerisini ise "tutarlı ve yapıcı muhalefet anlayışlarının" göstergesi olarak vurguladı.
Bahçeli'nin Anayasa Mahkemesi'nin yapısını değiştirecek, yargıyı siyasallaştıracak, AKP'yi tümüyle korumaya alacak bir düzenlemeye karşı olduklarına ilişkin mesajını MHP'li üst düzey bir kurmay VATAN'a değerlendirdi.


MHP'li kurmay, VATAN'ın "AKP'nin üzerinde durduğu formüllere karşı çıkıyorsunuz. Peki bu durumda neden parti kapatmalarla ilgili Anayasa değişikliği önerisini gündeme getirip, yine AKP'ye destek olduğunuz eleştirilerine kendinizi hedef yaptınız?" sorusuna, şu yanıtı verdi:
"AKP'nin kendini kurtarma pahasına yargıyı siyasallaştırabilecek bir düzenleme yapmasının önüne geçmek lazım. TBMM'de Anayasa değişikliklerini referanduma götürecek sayısal çoğunluğa (330) sahipler. Kendilerini tam koruma altına alacak, yargıyı siyasallaştıracak bir düzenleme yapıp, bunu bir de referanduma götürürlerse... İşte o nedenle biz mümkün olduğunda duruma müdahil olmak istiyoruz."

Vatan