Rize'nin Kalkandere İlçesi Hüseyin Hoca Köyü sakinleri, 35 yıl önce Trabzon'un Of İlçesi'nden sökülerek köye getirilen, ancak geçen yıl vinçle yeri değiştirilen 186 yıllık tarihi ahşap caminin boşta kalan 45 metrelik minaresinin, valiliğin kararına rağmen tarihi camiye yeni minare yapılıncaya kadar yıktırılmamasını kararlaştırdı.

VİNÇLE TAŞINIP YERİ DEĞİŞTİRİLDİ

Trabzon'un Of İlçesi Keler Köyü'nde 1825 yılında Ordulu Mehmet Usta tarafından yapılan ve ahşap sanatı ile işlemeciliğinin güzel örneklerinden biri olarak gösterilen tarihi cami, 1977 yılında taşınarak Rize'nin Kalkandere İlçesi Hüseyin Hocaköyü'ndeki bir çay alım yerinin üzerine monte edildi. Ancak yıllar boyunca hizmet veren tarihi caminin ahşap bölümlerinde deformasyonlar meydana geldi, çevresine inşa edilen binalar nedeniyle caminin güzel görüntüsü de kayboldu.
Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca koruma altına alınan cami için Rize Valiliği restorasyon çalışması başlattı. Bu çalışmalar sırasında caminin daha güzel görünmesi için başka yere nakledilmesine karar verildi. Ahşap cami bir yıl önce vinç yardımıyla 30 metre uzaklıktaki yeni yerine taşındı.

MİNARE ORTADA KALDI

Ahşap caminin taşınmasının ardından üzerine kurulu bulunduğu çay alım merkezi de yıkılınca caminin 45 metre yüksekliğindeki 2 şerefeli minaresi ortada kaldı. Köylüler, ilginç bir görüntü oluşturan minareyi ne yapacaklarını düşünürken Rize Valiliği minarenin tehlike oluşturabileceğini gözönüne alarak yıkılmasını istedi. Ancak köylüler minarenin ahşap caminin simgesi haline geldiğini belirterek yıkımına karşı çıktı, ahşap camiye uygun bir minare yapılıncaya kadar minareyi yıktırmama kararı aldı. Bunun üzerine hazırlanan minare projesi Anıtlar Kurulu'nun onayından geçtikten sonra ahşap camiye ilave edilecek. Minarenin yapılmasıyla da köylüler ortada kalan minarenin yıkımına izin verecek.

CAMİYE YENİ MİNARE YAPILMADAN BUNU YIKTIRMAYIZ

Köylülerden Bayram Ali Fazlıoğlu, Valilik ve Kaymakamlığın kendilerinden ortada kalan minareyi yıkmalarını istediğini belirterek buna karşı çıktıklarını söyledi. Fazlıoğlu, 'Validen müsaade istedik, ahşap minare yapılıncaya kadar bu minare durmasını talep ettik. İnşallah minareyi yaparlar. Yaparlarsa ortada kalan minareyi yıkarız. Zaten ortada durması da olmaz. Ama camiye yeni minare yapılmadan bunu yıkmayızö dedi. Avni Fazlıoğlu ise, 'Camiyi taşıyınca minare ortada kaldı. Burada böyle durmasının bir mantığı yok. Yeni minare yapılırsa bunu yıkabilirler. Yoksa yıktırmayız" diye konuştu.