Hacca gidip Kabe maketi yapmayı hayal eden 84 yaşındaki marangoz ustası, yaptığı maketleri satıp hayalini gerçekleştirmek istiyor.
Marangozluktan emekli 8 çocuk 12 torun sahibi 84 yaşındaki Vezir Durak, 1987 yılında Kars"da yaşarken başlayan terör olaylarından kaçarak Aydın merkez Girne Mahallesine yerleşti. Başta memleketi Artvin, Kars ve Aydın illeri olmak üzere yurdun değişik illerinde onlarca cami ve okul inşaatlarında çalışan Durak, emekli olduktan sonra Aydın"da ailesi ile birlikte emekliliğini yaşamaya başladı.

EŞİ İÇİN YENİDEN ÇALIŞMAYA BAŞLADI
Durak, bir memleket ziyaretleri sırasında eşi Hanımzer Durak"ın (74) başka bir usta tarafından yapılan cami maketine ait fotoğrafını istemesi ancak bu fotoğrafın kendilerine verilmemesi üzerine emekliliğini sonlandırmaya karar verdi. Eşinin üzülmemesi için çekici keseri yeniden eline alan Durak, evlerinin çatısında bulunan ve emekliye ayrıldıktan sonra kullanmadığı aletlerini sakladığı depoyu atölyeye çevirerek çalışmaya başladı.
2002 yılında ilk cami maketine başlayan emekli marangoz ustası, geçen sürede 1 yıl ara verdiği çalışmalarında 6 yılda toplam 3 cami maketini tamamladı. Maketlerden birisini Kars Merkez Camiine hediye eden Durak, geriye kaln diğer maketi ise en büyük hayali olan hacca gidebilmek için evinde koruma altına aldı.

GERÇEĞİNİ ARATMIYOR
Yaşlı marangoz ustasının büyük emekler vererek yaptığı cami maketleri komşuları ve çevresindekilerin büyük ilgisini çekiyor. Şadırvandaki çeşmesinden takunyasına, minberinden halısına ve duvardaki tespihinden aydınlatmasına kadar en ufak ayrıntısı bile atlanmadan yapılan maketler, gerçek bir camiyi aratmıyor. Görenlerin hayranlıkla izlediği maketler, gerçeğine tamamen uygun bir şekilde hazırlanması nedeniyle küçük bir cami izlenimi veriyor.
Evinin çatı katındaki bir odada kendine ait atölye oluşturduğunu ifade eden Durak, “Buradaki bütün malzemeyi kendi imkanlarımla temin ettim. Temin edemediğim malzemeyi de kendim baştan marangoz olmamın yardımıyla da torna da ürettim. Elim ayağım halen tutuyor, tuttuğu müddetçe de maket yapmaya devam edeceğim. İlk maket cami çalışmamı 11 ayda tamamladım ve onu Kars Merkez camiine hediye ettim” dedi.

CAMİ BİTMEDEN MAKETİNİ YAPTI
Aydın"ın en büyük camisi olacak olan Yavuz Sultan Selim Camiinin 2002 yılında temeli atıldığın da proje sorumlusu sorumlusundan yapacağı maket için projenin örneğini istediğini anımsatan Vezir Durak, “Sorumlu kişi o zaman için projenin örneği karşılığı benden 100 TL istedi. Bende bu parayı vermeyip camii yapımını safha safha takip ederek maketimi yapmaya başladım.2003 yılında başladığım ilk maketimi 2005 yılında tamamladım. Aynı yıl ikinci maketime başlayıp camiyi bu sefer daha detaylı olarak yaparak ikinci maketimi de 2007 yılında bitirdim. Bu maketimde camiinin önündeki takunyadan içerideki tespihlere kadar bire bir çalışma yaptım. İkinci maketimle birlikte cami inşaatı da bitme noktasına geldi. Projeyi görmememe rağmen maket ve cami arasında çok bir fark bulunuyor. Görenler şaşkınlıklarını gizleyemiyor” şeklinde konuştu.

HAC VE KABE ÖZLEMİ
En büyük hayalinin hacca gitmek ve Kabe"yi yakından götürüp maketini yapmak olduğunu ifade eden Durak, maddi imkansızlıklar nedeniyle hacca gidemediğini kaydederek, “Hacca gidip Kabe maketini yapmayı çok arzu ediyorum. Ancak bu güne kadar buna muvaffak olmadım. Eğer bu cami maketlerini satabilirsem eşimle birlikte hacca gitmeyi istiyorum. Orada Kabe"yi inceleyip dönüşte hemen maket çalışmalarına başlayacağım” ifadesini kullandı.