Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ''10 yıldan beri 4 bine yakın cami bakım ve eserini ihya ettik. 3 katrilyondan fazla para harcadık. 70 binden fazla istihdam sağladık'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Arınç, restorasyon çalışmalarının bir kısmı tamamlanan tarihi Ulucami'de düzenlenen törende, Diyarbakırlıları hürmetle selamladığını, çok hayırlı bir işin başında olduklarını, bu vesile ile hem Diyarbakır'ı ziyaret etmek hem de Diyarbakırlılarla kucaklaşmak istediğini söyledi.

Diyarbakır'a hayırlı bir vesileyle geldiği için Allah'a hamdettiğini ifade eden Arınç, çok sevdikleri Diyarbakır'a hizmet etmeyi görev bildiklerini belirtti.

Başta Diyarbakır olmak üzere Mardin, Batman gibi illerde ne kadar cami, türbe, medrese, han, hamam, köprü varsa onları ihya edeceklerini kaydeden Arınç, bunun için kaynak ve imkanın bulunduğunu dile getirdi.

-Camilerin çevresi güzel olmalı-

Diyarbakır'da 3-4 ay önce Hazreti Süleyman Camisi'ni açtıklarını, Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ işbirliğiyle çok güzel bir alanın meydana getirildiğini, kentsel dönüşüm çalışmasının uygulandığını bildiren Arınç, camilerin çevresinin de o camiyi ortaya çıkaracak kadar güzel olması gerektiğini vurguladı.

Ulucami'nin Diyarbakır'ın İslam orduları tarafından fethinden bu yana ayakta kalan en güzide eserlerden biri olduğunu anlatan Arınç, sadece Diyarbakır ve Türkiye'nin değil, bütün İslam dünyasının göz bebeği olduğunu, İslam'ın 5 Haremi Şerifi içerisinden biri olarak kabul edilen caminin çok büyük bir öneminin bulunduğunu dile getirdi.

Diyarbakır'ın 1300 küsur yıldan bu yana Müslümanlığı ile iftihar ettiğini bildiren Arınç, ''Hamdolsun inancımızın tapusu hükmünde olan camilerimiz ayakta duruyor. Ulucami tarihinde ilk defa kapsamlı bir restorasyon gördü, bizim zamanımızda. Allah'a şükrediyoruz. Şimdilik sadece Hanefiler bölümü Ramazan ayı içerisinde bitirildi, ibadete açıldı. Şimdi Şafiler bölümüne başlıyoruz. Zinciriye Medresesi ve Mesudiye Medresesi'ni de o büyük yeri tamamlamış olacağız'' diye konuştu.
Eğil ilçesinde bilinen pek çok nebinin kabirlerinin olduğunu, bu kabirleri de ihya ettiklerini, türbeleri onardıklarını söyleyen Arınç, çok güzel bir şekilde onların şefaatlerine, hikmetlerine layık olacağını, hayırlı bir hizmet yaptıklarını bildirdi.

-4 bine yakın camiye bakım-

Ulucami'nin birçok özelliğe sahip olduğunu ama hem Diyarbakır'ın hem Ulucami'nin tek özelliğinin bulunduğuna dikkati çeken Arınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Çok şükür bizim mayamızın, inancımızın, ahlakımızın her şeyimizin İslamla yoğrulmuş olması. Çok şükür biz bu şerefe nail olmuş insanlarız. Şu kadar yüzyıldan bu yana yapımız, hamurumuz değişmemiş. Bizi kardeş yapan da Müslümanlığımızdır. Dolayısıyla bu camileri bizim inşa etmemize ve bizden sonraki nesillere daha güzel bir şekilde aktarmamızda elbette büyük sorumluluğumuz var. 9-10 trilyon civarında bir masrafımız oldu, helal olsun. Daha fazlasını da harcıyoruz. Hükümetimiz 10 yıldan bu yana iktidarda. 10 yıldan beri 4 bine yakın cami bakım ve eserini ihya ettik. 3 katrilyondan fazla para harcadık. 70 binden fazla istihdam sağladık. Vakıflar Genel Müdürlüğü çok büyük bir gayretle yoluna devam ediyor. Bugün de sizleri görmek için genel müdürümüz, genel müdür yardımcılarımız, mühendis ve mimarlarımız koşarak Diyarbakır'a geldi.''

Diyarbakır'a daha çok geleceklerini ve daha çok hizmetler yapacaklarını anlatan Arınç, tarımda, sanayide, hayvancılıkta, enerjide, eğitimde bütün sektörlerde en büyük yatırımları yapmanın boyunlarının borcu olduğunu kaydetti.

Bu toprakların hakkını vermek zorunda olduklarını, insanların refah ve yaşam düzeyini daha da güçlendirmek mecburiyetinde olduklarına dile getiren Arınç, barajlar, sulama kanalları inşaatlarının fevkalade büyük bir hızla devam ettiğini söyledi.

1,5 milyon dönüm arazinin sulanacağı bir büyük arazi sulama projesinin yıllardır GAP kapsamında devam ettiğini, projenin bitme noktasına geldiğini bildiren Arınç, surlarıyla bilinen Diyarbakır'da surların çok önemli olduğunu, surların yeniden kalkınabilmesi, düzenlenebilmesi için Kalkınma Bakanlığı'na büyük ödenekler tahsis edildiğini aktardı.

-''İnşallah kucaklaşacağız''-

Valilik ve ilgili bakanlıkların surlar konusunda Cumhurbaşkanının talimatları ile hükümetin büyük kaynaklar ayırdığını belirten Arınç, şöyle konuştu:

''Biz Diyarbakır'ı Türkiye'nin çok önemli bir noktası olarak görüyoruz. Sadece coğrafi bakımdan sadece kültürü ile kadim bir medeniyetin baş şehri olmasından dolayı değil, siyasal bakımdan da her konuda da Diyarbakır Türkiye için de bölgemiz için de çok önemlidir. Sayın Eker İslam'ın anlamından bahsetti. İslam'ın kökünde sulh ve selamet vardır. İslam'a giren kurtulur. Sulhlarla selamete kavuşur. Diyarbakır'ın manası da sulh ve selamettir. Yani barış, huzur ve esenliktir. Tarihte hep böyle olmuştur. Buraya gelenler büyük bir konukseverlikle karşılanmış, insanlara evlerini açmış, bağırlarına basmış, onlarla kardeş olduğunu göstermiştir. Bugün yine Diyarbakır'ın bu özelliklerinin ne kadar güçlü olduğunu biliyoruz. Evet bizi üzen hadiseler var. Hala da zaman zaman devam ediyor. Dün bile patlayıcı maddenin yakalanmış, uzun namlulu silahların ele geçirilmiş olması bizi üzüyor ve kahrediyor. Korktuğumuzdan değil, biz kendimizi Diyarbakır halkına emanet ediyoruz. Diyarbakır halkını da Allah'a emanet ediyoruz. Allah'ın izni ile bunlar bizi korkutacak şeyler değil. Ama huzursuzluk meydana getiriyor. İnsanları tedirgin ediyor. Birilerinin ağzına bir şeyler vermeye vesile oluyor. Ama biz bunlardan kurtulacağız. Artık bu ülkede barış ve huzurla yaşamanın yolunu bir şekilde bulduk, buluyoruz ve inşallah kucaklaşacağız.''

''Bize güvenin kardeşlerim. Biz sizi seviyor ve size güveniyoruz. Lütfen ne olur, bu ülkenin hatırına, geçmişimizin hatırına şu güzel camiler, minareler hatırına bize güvenin ki; biz yoldan çıkmayalım, size hizmet edelim'' diyen Arınç, güvenle Diyarbakır'a, ülkeye hayırlı hizmetler etmek istediklerini anlattı.

Arınç, şöyle dedi:
''Allah bu yaptığımız eserden dolayı hepinizden razı olsun. Siz varsınız diye, bunları yapıyoruz. İnşallah 1300 yıldan beri ezanların hiç susmadığı, ibadetlerin her zaman huzur içinde yapıldığı, dualarımızı birbirimize kattığımız bu mekanlarda Allah'ın izni ile her zaman bir ve beraber eylesin. Ecdadımızdan Allah rahmet eylesin. Şefaatleri üzerimizde olsun. Bu camiden gelmiş geçmiş ne kadar imam ve müezzin varsa, ne kadar cemaatinden kimler rahmete kavuşmuşsa Allah rahmet eylesin. Kalanlara da sağlık afiyet versin. Daha yüzlerce Ulucami İslam aleminin göz bebeği olarak her zaman Diyarbakır'ın en güzel eseri olarak var olsun.''