Hasat işlemi oldukça tehlikeli ve zor olmasına rağmen, yüksek fiyatı ve verimin iyi olması nedeniyle üreticilerin yüzü gülüyor.
Son yıllarda Aydın"da dağlık alanlarda sıkça dikilip yetiştirilmeye başlanan çamfıstığı ilin gelirini artırdı. Kullanım alanı oldukça geniş olmasına rağmen, daha çok ilaç niyetine kullanılan ve lüks tüketim arasında yer alan çam fıstığı, aynı zamanda köylerde işsizlik oranını da düşürdü.
Özel yapılmış tırmanma çengelleri ile onlarca metre yükseklikte çam ağaçlarına çıkıp olgunlaşan kozaları düşüren köylüler, tehlikeli olmasına rağmen alıştıkları için bu işin kendilerine kolay geldiğini belirttiler. Çamfıstığı hasadı yapan çiftçilerden Tayfun Özer bu işi yapmaya alıştıklarını belirterek “Aslında ağaca çıkmak zor ve tehlikeli bir iştir. Ancak biz çocukluğumuzdan beri bu ağaçlara çıkıp ekmeğimizi bu ağaçlardan çıkardığımız için bu işe alıştık. Çamfıstığının kilosunu yaklaşık 40 TL"den satıyoruz. Bu da bizler için iyi bir rakam. Tehlikeli, zahmetli ve yorucu bir iş yapıyoruz, ama karşılığını da aldığımız için mutluyuz” diye konuştu. -iha