Dünyaca ünlü üniversitesiyle de isim yapan Cambridge"deki "Eurocenter Dil Okulu"nda bir aylık kursa katılan üç vekil, orta derecenin üstüne çıkarak kursu tamamladı. AK Parti Genel Merkezi"nde onlara bu girişimleri dolayısıyla “Cesur Yürek” deniyor.

"Avukatız" dediler

İngilizce öğrenmeyi kafasına koymuş AK Partili üç vekil, 2008 yazında da dil öğrenmek amacıyla ABD"ye gittiler. ABD"de aynı evde kalıp aralarında Türkçe konuşunca İngilizcelerini geliştiremeyen Ekmen, Ceylan ve Akman, bu yıl aynı hataya düşmediler. İngiltere"ye yine birlikte giden üç AK Partili, bu kez kendilerini avukat olarak tanıtıp, üç İngiliz ailenin yanına misafir öğrenci sıfatıyla yerleştiler.

Domuz etine önlem

Domuz eti konusunda sorun yaşamamak için misafir oldukları evsahiplerine vejateryan olduklarını söyleyen vekiller, daha fazla İngilizce duymak için okula da otobüsle gidip geldiler. Okul yetkililerine önceden, “Özel bir durum olmadıkça milletvekili olduğumuz açıklanmasın” ricasında bulundukları için, okuldaki diğer Türk öğrenciler bile onların kimliğinden habersizdi. Sınavda orta seviyede İngilizce bildikleri ortaya çıkan üç vekil, 15-70 yaş aralığındaki 13 öğrenciyle ders almaya başladılar.

Erdoğan da destek oldu

Başbakan Tayyip Erdoğan"ın da olağanüstü toplantılarda bile izin vererek destek olduğu üç AK Partili vekil, eğitim için Eurocenter"da karar kılarak, 6 Temmuz"da İngiltere"ye gittiler. Hafta içi 09.00-16.30 arası genel İngilizce ve dil bilgisi derslerine katılan üç vekil, her gün bir saat de kütüphanede iş İngilizcesi çalıştı. Milli Eğitim Bakanlığı bursuyla yurt dışında öğrenim hakkı kazanan öğrenciler de aynı kurstaydı. Yemek saatlerinde bile İngilizce konuşan vekiller, öğrencilerin kursa ilişkin sorunlarını da yine İngilizce tartıştı. Deniz ürünleri ve sebze yemekleri yediler. Ev sahipleri onların yanında alkollü içki içmedi. Vekiller, bir aylık eğitim karşılığı kalacak yer dahil yaklaşık 2 bin pound (4.9 bin TL) ödedi.

Arman"ın türbanını bile konuştuk

MEHMET Emin Ekmen, Batman Milletvekili, 34 yaşında: “Beni derslerde en çok eğlendiren şey sınıftaki oyunlardı. Hoca tahtaya bir kelime yazıyor. Sırası gelen anlatmaya çalışıyor. Bu tarz oyunlarla politikadan uzaklaşsak da, internet o hissi engelliyor. Ayşe Arman"ın türban deneyimini, hükümetin Kürt açılımını zaman zaman sınıfta konuştuk. O kadar İngilizce"ye adapte oldum ki bazen eşimle konuşurken bunu nasıl İngilizce söyleyebilirim diye düşünüyorum.”

Oruç tutar gibi geçirdim

YAHYA Akman, Şanlıurfa Milletvekili 43 yaşında: “Bir ay yerine iki ay olsa sorunu çözerdik. En çok yemek konusunda sıkıntı yaşadım. Ama Güneydoğulu olarak idare ettim diyebilirim. Günleri, oruç tutar gibi geçirdim. En çok İngiliz ailenin yanında eğlendim. Arada tercüman yok, kendi başıma konuşmaya çalıştım. Otobüsle gidip gelmeyi öğrendik.”

Keşke uzun kalabilseydik

MEHMET Ceylan, Karabük Milletvekili, 51 yaşında: “Cambridge"deki eğitim çok iyiydi. Keşke daha uzun süreli bir kurs imkânı bulabilseydik. Aile yanında kalmak renk kattı. Akşamları sohbet imkânı bulduk. Hem de dost ve arkadaş edinmemizi sağladı. Evde yemekler dışında çok fazla sıkıntı çekmedim. Zaman zaman yemekleri kendim yapmak zorunda kaldı.”

Üçü de üniversiteli

MEHMET Emin Ekmen, Batman doğumlu. Üniversiteye kadar Batman"da okudu. Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi"ni bitirdikten sonra Batman"a dönerek avukatlık yaptı.

Şanlıurfa"da büyüyen Yahya Akman, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi"ni kazandı. İyi düzeyde Arapça biliyordu ama onun da İngilizce"si yoktu.

Mehmet Ceylan, Konya Selçuk Üniversitesi Makine Mühendisliği"ne başlayana kadar Safranbolu"da eğitim gördü. 1989"da Devlet Planlama Teşkilatı kadrosundan ABD"ye giderek 2 yıl Western Illinois Üniversitesi"nde ekonomi alanında master yaptı. Ancak yıllar içinde İngilizcesi geriledi. / hürriyet