Mekanik ve kimyasal mücadelenin yanı sıra biyolojik mücadeleye de önem veren yetkililer, Çam Kese Böceği yiyerek beslenen ve laboratuar ortamında yetiştiren 10 bin adet Calosoma Sycopanta isimli böceği doğaya bıraktı.
Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ormanlık alanlarda kurulan laboratuarlarda yetiştirilen anti haşereleri tabiata bırakarak; zararlı haşerelerle mücadele etmeyi ve doğal dengenin korunması planlanıyor. Özellikle çam ağaçlarına verdiği zararla bilinen, halk arasında "Tırtıl" olarak tanınan ve bir kelebek türü olan "Çam Kese Böceği" ile biyolojik mücadele yolunda önemli adımlar Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, doğal dengenin korunması amacıyla tırtılların sayısını azaltan Calosoma Sycopanta adlı yararlı haşereleri üreterek doğaya bırakıyor.
Orman zararlılarına karşı yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler veren Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, çam ağaçlarına verdiği zararla bilinen Çam Kese Böceğinin her ağaçta 1–2 ile 20–25 arasında kese yaptığını, her kesenin içinde yaklaşık 130–260 adet tırtıl bulunduğunu, zararın ise keseden çıkan tırtılların ağaçların ibrelerini yemesi suretiyle meydana geldiğini söyledi. Aydın, böceklerin çok olduğu ağaçların çıplak hale geldiğini, büyüme ve çap artımının da yavaşladığını dile getirdi.
Tırtılların genellikle geceleri kese dışına çıkarak yiyim yaptıklarına işaret eden Aydın, Çam Kese Böceği ile mücadelede mekanik, kimyasal ve biyolojik olmak üzere 3 çeşit mücadele yöntemi olduğuna dikkat çekti. Mekanik mücadelenin ağaç üzerindeki keselerin ve yumurta koçanlarının toplanması suretiyle yapıldığını belirten Aydın, “Ancak boylu ağaçlarda uygulanma olanaklarını son derece az. Kimyasal mücadele ise ilaçlarla yapılıyor. Hem ekonomik olmaması, hem de yapılan ilaçlama sonucunda diğer faydalı böceklerinde zarar görmesi nedeniyle ilaçlı mücadeleyi en son yapılacak mücadele yöntemi olarak görüyoruz. Biyolojik mücadelede zararlıyı yok etmek amacıyla diğer parazit böcek ve yırtıcılar ile kuşları kullanıyoruz. Çevreye zarar vermeden ekolojik dengeyi koruyarak mücadele etmeyi hedefliyoruz” dedi.
Çam Kese Böceği ile biyolojik mücadele kapsamında Calosoma Sycopanta üretimi için 2009 yılı Şubat ayı başında ormanlık alanlarda Orman Zararlıları İle Mücadele Laboratuarları kurulduğuna işaret eden Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, “Laboratuar ortamında Çam Kese Böceğinin yırtıcısı olan ve bu böceği yiyerek beslenen Calosoma Sycophanta"nın üretimini gerçekleştiriyoruz. Şuana kadar laboratuarlarımızda binlerce adet yumurta ve larva üretildi. Devam eden çalışmalarımız kapsamında ilk etapta yetişkin hale gelen 10 bin adet Calosoma Sycophanta"yı doğaya bırakıldı. Ayrıca biyolojik mücadele kapsamında ormanlık alanlar içerisine personelimiz tarafından bin adette kuş yuvası yerleştirildi. Bu kapsamda çalışmalarımız artarak devam edecek” diye konuştu.
Biyolojik mücadele kapsamında laboratuar ortamında yaklaşık 3–4 cm büyüklüğüne ulaşan Calosoma Sycophanta larvaların Çam Kese Böceği tahribatının yoğun olduğu ormanlık alanlara bırakıldığını anımsatan Aydın, bu mücadele yönteminde bugüne kadar başarılı sonuçlar aldıklarını açıkladı. Aydın, ayrıca Çam Kese Böceği"nin yoğun olduğu yerlere bırakılan yararlı haşerelerin zararlı böcek türünü yok ettiğini sözlerine ekledi.