Çam fıstığı üretiminin yanı sıra işlenerek ihraç edilmesinde Türkiye'nin önemli merkezlerinin başında gelen Aydın'ın Koçarlı ve Söke ilçelerinde yeni sezonun çam fıstığı hasadına başlanıldı.
Geçtiğimiz yıllarda ihracat nedeniyle fiyatı gerileyen çam fıstığında bu yıl iç ve dış piyasadaki canlılık üreticinin yüzünü güldürdü.
Hasat sezonuna daha erken gelişen ova kesimdeki düz arazilerden başladıklarını söyleyen, Koçarlı Esentepe Köyü çam fıstığı kozalağı işletmecilerinden Sönmez Demi, ''Tarımsal üretimde tamamen doğal şartlarda yapılan çam fıstığı üretimi diğer tarımsal üretimlere göre daha az maliyetli ve riski az. Yöremizdeki üreticiler çam fıstığının önemini yeni yeni anlamakta. Devletin diğer tarımsal üretimlere gösterdiği ilgi ve desteği fıstık çamına göstermesi halinde hem ülke ekonomisine girdi artacak, hem de kırsal kesimdeki köylümüz kalkınacak. Bu sektör geç keşfedildi. Bölgede fıstık çamı dikimi ve üretimi teşvik edilmeli'' dedi.
Öte yandan fıstık çamının hasadı için 20-25 metre yüksekliğindeki çam ağaçlarına tırmanmak zorunda kalan işçiler, günlük 50-60 TL yövmiye kazanmak için gün boyu ağaçtan ağaca geçiyor. Ellerinde çengel adı verilen uzun saplı özel yapım kesici aleti kullanan fıstık çamı işçileri, ''Ekmek paramızı büyüklerimizden öğrendiğimiz yöntemle ağaç tepelerinde kazanırken bazen hayatımızı tehlike atmaktayız'' dediler.