Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doktor Ferruh Baş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sahiba-Cemal Açan çiftinin 17 Ağustosta 57 santimetre, 2 bin 550 gram doğan 6. bebeğinin, solunum yetmezliği nedeniyle hayatını kaybettiğini bildirdi.

Cam kemik hastası bebeğin doğumundan hemen sonra Yeni Doğan Ünitesinde tedavi görmeye başladığını anlatan Baş, şöyle konuştu: "Bebekte osteogenesis imperfecta, yani cam kemik hastalığının en ağır seyreden türü ile karşılaştık. Halk arasında cam bebek olarak biliniyor. Çok nadir görülür. Görülme olasılığı 30 binde birdir. Genetik bir hastalıktır.

Doğumdan hemen sonra müdahale ettik. Tüm hastane seferber olduk. İki bacağı ve sağ kolu alçıda olan bebek 50 gün yaşam savaşı verdi. Yaşaması için elimizden geleni yaptık. Bu tür bebekler genelde doğumdan hemen sonra ölür. Bebeğin bu kadar yaşaması bile mucize. Dokundukça bebeğin kemikleri kırılıyordu. Bebeğin solunum sorunu vardı. Solunum cihazıyla oksijen desteği verdik." Baş, henüz isim konulmayan bebeğin ölümünün, aileyi ve hastane çalışanlarını üzdüğünü bildirdi.

-CAM KEMİK HASTALIĞI-

"Cam kemik" olarak bilinen "osteogenesis imperfecta", ender görülen ve kemiklerin kolay kırılmasına yol açan bir hastalık. Bu hastalığın temelinde ise genetik etmenler büyük rol oynuyor. Bağ dokusunu oluşturan en önemli proteinlerden birisi olan "kollagen", tam olarak oluşamıyor. Kollagenin normalden az olması, kemik oluşumunu olumsuz etkileyerek kolay kırılmasına yol açıyor. Ender de olsa genetik faktörler bulunmadan da bu hastalık görülebiliyor./vatan