Yeni İş Kanununa göre iş sözleşmesi; ırk, renk, cinsiyet, medeni hal, aile yükümlülükleri, hamilelik, doğum, din, siyasi görüş ve benzeri nedenlerle sona erdirildi. Kanunda, kadın işçinin cinsel tacize uğraması, iş sözleşmesinin haklı nedenle derhal feshedilmesine imkan tanıyan haklar arasında sayıldı.
Doğum halinde ve bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için kadın işçilerin çalıştırılmasının yasak olduğu sürelerde işe gelememeleri fesih için geçerli bir sebep oluşturmaktan çıkarıldı. Doğum öncesi ve doğum sonrası çalıştırma yasağı 16 haftaya çıkartıldı. Bu düzenleme Türkiye’yi AB’nin ilgili ölçütlerinden de ileriye taşıdı. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak 8 haftalık süreye 2 hafta daha eklendi. Kadın işçilerin özellikle çocuklarına bakabilmeleri açısından duydukları doğum sonrası iznin 13 haftaya kadar arttırılması olanağı sağlandı.
Ayrıca, yapılan son değişiklikle kadın işçinin erken doğum yapması halinde doğumdan önce kullanamadığı sürelerin, doğum sonrası sürelere eklenebilme imkanı getirildi. Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için izin hakkı verildi. Hekim raporu ile kanıtlandığı takdirde hamile kadın işçinin hamilelik süresince ücretinin bir indirim yapılmaksızın, sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılması yükümlülüğü getirildi. İsteği halinde kadın işçiye, 16 haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğu gebelik halinde 18 haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilmesi zorunlu hale geldi.
CİNSEL EŞİTSİZLİK ORTADAN KALTI
İş mevzuatı cinsiyet eşitliği konusunda AB müktesebatı ile uyumlu hale getirilmesi ve söz konusu müktesebatın uygulanmasından sorumlu kurumların kapasitesinin geliştirilmesi amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından “Çalışma Hayatında Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi” yürürlüğe konuldu.
Proje ile çalışma hayatında cinsiyet eşitliğine yönelik direktifler ve Adalet Divanı kararları dikkate alınarak mevzuat ile AB mevzuatı arasında uyumsuzluklar belirleniyor. Ayrıca, çalışma hayatında kadın erkek eşitliğine ilişkin ücret ve yükselme politikaları ile kadınların istihdamının korunması ve desteklenmesi konusunda farkındalık oluşturacak çalışmalar yapılıyor.