Bakanlığın üzerinde çalıştığı proje faaliyete geçtiğinde çalışan kadınların 0-5 yaş arasındaki çocuklarını verdikleri kreş ücreti devlet tarafından karşılanacak.

Projeyle ilgili bilgi veren Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, devlet tarafından verilecek kreş yardımından yararlanmanın en önemli şartının kadının çalışması olduğunu söyledi. TÜSİ- AD, AÇEV, KAGİDER ve Dünya Bankası'nın katkılarıyla hazırlanan proje uyarınca, çalışan kadınlar kreş yardımından faydalanmak için bakanlığa başvuracak.

Bakanlık tarafından oluşturulan SOYBİS sistemi çerçevesinde başvuran kişinin gelir düzeyi belirlenecek. Ancak yasal bir engelle karşılaşılmaması için, başvuran kişinin buna onay vermesi gerekecek.

TÜBİTAK YAZILIM GELİŞTİRİYOR

Bakanlık, SOYBİS'in doğru çalışmasını sağlamak amacıyla TÜBİTAK'la işbirliği yapacak. Kişiye ait gelirler, mali kayıtlar ve diğer gelir kalemleri üzerinden her kişi ile ilgili bir puanlama yapılacak. Puanlamanın nasıl hesaplanacağını ise TÜBİTAK'ın hazırlamakta olduğu bir yazılım tespit edecek.

Bunun sonucunda 0 ile 100 arasında bir puan verilecek. Çok zengin olmayanlar hariç olabildiğince çok çalışan kadının bu projeden yararlanması sağlanacak. Aşkın Asan, verilmesi düşünülen kreş desteğiyle ilgili olarak da henüz net bir rakam tespit edilmediğini vurguladı. STK'ların talebinin 300 lira civarında olduğunu aktaran Asan, kreş yardımının ise kişiye değil, doğrudan kreşe ödeneceğini vurguladı.

KADIN KOOPERATİFLERİ GELİYOR

Asan, kooperatifçilik kanununda birtakım değişiklikler yapılarak kadının lehinde iyileştirmeler olacağını aktardı. Asan, kadın kooperatiflerinin cazip hale getirilmesi ile birlikte bu kooperatifler eliyle her mahallede kreşler açılmasının planlandığını kaydetti.