Yeni İş Kanununa göre; 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaklandı. Ancak, 14 yaşını doldurmuş ve ilköğretimi tamamlamış olan çocukların, bedensel, zihinsel ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilmelerine izin verildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Türkiye’de çocuk işçiliğinin önlenmesine yönelik çok sayıda proje uygulandı. Yapılan başarılı uygulamalar sonucunda çocuk işçilik oranı 1994 yılında yüzde 15,2 seviyesinde iken; 2006 yılında yüzde 5,9 oranına indirildi. Bakanlık, bu konudaki çalışmalarını aynı kararlılıkla sürdürüyor. Bu kapsamda 2009 yılı Eylül ayında Bakanlık bünyesinde, çalışma yaşamında dezavantajlı olarak tanımlanan kadın, çocuk ve özürlüleri kapsayan Dezavantajlı Gruplar Daire Başkanlığı oluşturuldu.
Türkiye’de çocuk işçiliğini önlemeye yönelik projeler diğer ülkelere örnek olabilecek boyuta taşındı. Bunun en güzel örneği 2006 yılında Cenevre’de düzenlenen ILO Genel Kurulunun özel oturumunda çocuk işçiliği konusunda en iyi mücadele eden üç ülkeden biri olarak Türkiye’nin seçilmesi oldu.