Çalışan anneler için kreş desteği geliyor. Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ile Çalışma Bakanlığı'nın üzerinde çalıştıkları yeni sistem ile devlet çalışan annelere destek olacak. Kamu, çocuğunu kreşe veren çalışan annelerin masraflarının bir kısmını ödeyecek.
 
KAGİDER Başkanı Gülden Türktan, 1-6 yaş arasında çocuğu bulunan çalışan kadınların kreş maliyetinin 300-400 lirasını kamunun ödeyeceği yeni sistem ile, kadınların iş hayatında aktif şekilde rol almasının önünün açılmasının planlandığını söyledi. Yeni kreş sistemi devreye girdiğinde, çalışan anneler mahallelerindeki kreşe çocuklarını vererek ücretini ödeyecek. Anne, kreş ücretinin ödemesini yaptıktan sonra faturayı işyerine verecek. İşveren bu parayı kamudan alıp anneye ödeyecek. Türktan, "Eğer kreş ücreti 300-400 liradan daha fazlaysa, üstünü çalışan anne verecek" dedi.
 
BAKAN DESTEĞİ
 
İstanbul'da kreş ücretlerinin aylık bin lira civarında olduğu düşünüldüğünde, bu sistem ile kreş ücretinin yarısına yakınını devlet ödeyecek. Türktan, kreş sisteminin AK Parti'nin seçim bildirgesinde de yer aldığını belirterek, "Çalışma Bakanımız Ömer Dinçer projeye pozitif baktı, destekleyicisi oldu" şeklinde konuştu.
 
İHTİYAÇ DUYULUYOR
 
Projenin devlete uzun dönemde maliyetten ziyade kâr getireceğinin altını çizen Gülden Türktan, söz konusu proje ile işveren-aile ilişkisinin güçleneceğini ifade etti. Birçok ülkenin kreş konusunda kendi sistemini kurduğuna değinen KAGİDER Başkanı Türktan, Türkiye'de de bu tür bir sisteme ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.
 
ÇOCUK İŞE ENGEL OLDU!
 
TÜİK'in verilerine göre; 2010'da işgücünün 18 milyon 257 bini erkek, 7 milyon 383 bini kadınlardan oluştu. Evli kadınların istihdam oranı yüzde 24.2 iken, hiç evlenmemiş kadınların oranı yüzde 28.3. Kadınlarda, işgücüne dahil olmama nedeni yüzde 62 oranında ev işleri ve çocuk olarak gösteriliyor.
 
takvim