250’ye yakın işadamıyla dün Libya’da temaslarda bulunan Çağlayan, Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil ile görüştü.

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, Türk müteahhitlerinin en büyük pazarı konumundaki Libya’da tahrip edilen binaların bedelsiz yapılacağını belirterek, “Bunlar Libyalı kardeşlerimize bağımsızlık jesti olacak” dedi. Çağlayan, Libya’da iş alacak olan Türk müteahhitlere 300 bin dolara kadar destek vereceklerini de açıkladı. 250’ye yakın işadamıyla dün Libya’da günübirlik temaslarda bulunan Çağlayan, ilk olarak Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil ile görüştü. Çağlayan, bu görüşmenin ardından Libya Ekonomi Bakanı Abdullah Şamiya ile biraraya geldi. Çağlayan, şunları söyledi:

Onarımların tamamını yapacağız

Bu devrimden sonra en yüksek katılımlı heyet ziyareti. Libya halkının Türkiye’ye olan sevgisini, sempatisini gördük. Her bağımsızlığın, kurtuluşun bedeli olduğu gibi bedel ödediler. Libyalıların hak ettikleri hayata kavuşması için onların yanındayız. Libya’daki bazı yapıların tamiratı konusunda Sayın Başbakanın talimatı olmuştu. Bunlar okul, cami, polis merkezi ve karakol gibi önemli yapılar. Mahkeme ve hapishane binaları var. Libya makamlarının talebi doğrultusunda bunlar tespit edildi. Onarımların neredeyse tamamına yakınını yapabileceğimizi ilettik, listeleri takdim ettik.

Hiçbir bedel almayacağız

Bunlardan bedel alınmaksızın, Türkiye ve müteahhitlik firmalarımızın Libyalı kardeşlerimize Bağımsızlık Günü hediyesi olarak yapılacak. Müteahhitlerimizin Libya’ya yeniden dönüp, şantiyelerinin başına geçmesi gerek. Ekipmanlar için gümrüklerden özel geçiş hakkı istiyorlar.

Libya’ya bağımsızlık jesti

Libya devletinin yaptıracağı altyapı ve üstyapılara firmalarımızın talip olduğunu söyledim. Bakanlık olarak teknik müşavirlik hizmetleri için tüm dünyada geçerli olmak üzere 50 milyon dolarlık bütçem var. Bu dünyadaki tüm müşavirlik hizmetlerine ayırdığımız para. Önemli jest yapacağız. Firmalarımızın alacağı işlerde 300 bin dolara kadar destek vereceğiz. Libya’dan para almayacağız.

Her iş için 300 bin dolar

Firmalarımız Libya’da ne kadar kullanırsa kullanacak. Her iş başı 300 bin dolar vereceğiz. Türkiye’yi diğer ülkelerden ayıran fark budur. Şimdi geçmişte Afrika’yı sömürenler rol kapma çabası içindeler. Bugün başta Libya olmak üzere Kuzey Afrika’nın kaynaklarını nasıl sömümürüz çabası içindeler. Tabi Türkiye’nin bu davranışını tüm dünya görüyor.” 

Türkiye deneyimi çok şey öğretecek

LİBYA Ekonomi Bakanı Abdullah Şamiya, “Türkiye Ulusal Geçiş Konseyi’ne kredi açan ilk ülkedir. Bunu öyle bir dönemde aldık ki nakit sıkıntımızı aşabildik. Türk deneyiminden elde edeceğimiz çok faydalar var” dedi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da bir soru üzerine “Libya’nın yanında olmak için buradayız. Firmaların hakkının Libya halkının hakları kadar kutsal olduğunu biliyoruz” dedi.

250 müteahhit ve işadamı gitti

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan ile Libya’ya 250’ye yakın müteahhit ve işadamı eşlik etti. Heyette TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, DEİK, TÜRKONFED Başkanı Erdem Çenesiz, Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Emin Sazak ile bazı ihracatçı birliklerinin başkanları da yer aldı.