Havaalanında yaşanan olayların, Çin Dışişleri protokol görevlileri ile Urumçi Havaalanı'ndaki güvenlik görevlileri arasında çıkan bir tartışma olduğunu belirten Çağlayan, hiç kimsenin Türkiye Cumhuriyeti Bakanını arama ve kolundan tutmaya kalkmadığını bildirdi.

Çin Dışişleri Bakanı Yang Liech'in daveti üzerine, Çin'in başkenti Pekin'de resmi temaslarda bulunan, ardından da Sincan Uygur Özerk Bölgesinde yaptığı incelemeleri tamamlayarak Türkmenistan'ın Başkenti Aşkabad'a geçmek için, dün akşam saatlerinde Urumçi Havaalanına gelen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, burada yaşanan olaylarla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Olayın basına bugün farklı şekilde yansıdığını, bundan dolayı büyük üzüntü duyduğunu belirten Çağlayan, Urumçi Havaalanı'nda yaşananları anlattı.

Aşkabad'a gitmek için geldiği Urumçi havaalanında, VIP salonu bulunmadığını belirten Çağlayan, bu nedenle oradaki görevlilerin protokol konusunda ne yapacaklarını çok iyi değerlendiremediklerini anlattı.

Kendilerinin Çin Halk Cumhuriyeti devletinin davetlisi olarak Pekin'de bulunduklarını ifade eden Çağlayan, beraberinde bulunan iş adamlarından oluşan heyetin isimlerinin daha önce Çinli yetkililere bildirildiğini kaydetti.

Havaalanına geldikleri sırada, beraberinde bulunan heyet üyelerinin buradaki güvenlik görevlileri tarafından, x-ray cihazından geçirilmek istenmesi üzerine kendisinin tepki koyduğunu, heyetinde bulunan kişilerin cihazdan kesinlikle geçmemesi gerektiğini belirten Çağlayan, “Yani bugün olsa, bugün de aynı tepkiyi koyarım. Bunu çok net ifade edeyim” dedi.

Basın yayın kuruluşlarının iddia ettiği gibi, hiç kimsenin ne kendisini aramaya, ne de kolundan tutmaya kalkışmadığını, bu yönde yapılan haberlerin tamamiyle saptırılmış ve amacının ne olduğunu bilmediğini ifade eden Çağlayan, hele hele tartaklama gibi bir olayın da söz konusu olmadığını kaydetti.

Çağlayan, bu yönde yapılan haberleri de şiddetle kınadığını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Oradaki bütün tartışma, Çin Hükümeti yetkilileri ile Urumçi'deki havaalanı görevlileri arasında çıkan tartışmadır. Maalesef bunun tam aksine sanki ben tartışma yapmışım, oradaki arkadaşlarımız tartışma yapmış gibi konunun yansıtılmasını hele, hele orada 'tartaklanma', 'koldan tutma', 'koldan çekme', 'yumrukların havada uçuşması' gibi son derece abartılı haberleri görünce, acaba ben orada mıydım veya başka bir ülkede miydi? diye kendi kendime sordum.

Bunlar, tamamı ile oradaki olayları farklı şekilde gözlemlemek ve farklı şekilde göstermekten ibaret bir çabadır... Böyle bir şey yapmak kimsenin haddine değildir. Hiç kimse, bunu hangi ülke olursa olsun, kim olursa olsun böyle bir şeye izin vermedik, izin vermeyiz. Konu budur.

Bu konu ile ilgili ben de Dışişleri Bakanlığı, Pekin Büyükelçimize mutlaka bir nota ile Çin Devleti yetkililerine durumun acil bildirilmesi gerektiğini, bu konu ile ilgili gerek Dışişleri, gerekse Başbakanlığa gerekli yazıyı yazmasını söyledim.”

DEFALARCA ÖZÜR DİLEDİLER

Yaşanan tatsızlık ile ilgili, Çin Protokol görevlilerinin kendisinden herkesin huzurunda defalarca özür dilediklerini ve gelişmelerden duydukları rahatsızlığı ve üzüntüyü ifade ettiklerini belirten Çağlayan, yaşananların Urumçi Havaalanı'ndaki görevlilerin iş bilmezliğinden, diyalog eksikliğinden kaynaklandığını söyledi,

Çağlayan, “Yani burada bizim devletimize, bize karşı hiç bir şekilde en ufak bir davranış söz konusu olmamıştır” diye konuştu.
Urumçi Havaalanı'nda güvenlik görevlilerinin salona geçmekte olan bir bayana da kötü muamele ettiklerini belirten Çağlayan, bu davranışın bütün heyet üyelerinin sinirlerini bozduğunu söyledi.

Konu ile ilgili, basın mensuplarının kullandıkları kimi ifadelerinin gerçekte olmayan şeyleri var gibi gösterdiğini ifade eden Çağlayan, kendisinin başına ilk defa böyle bir şey geldiğini ve konunun bu kadar çarpıtılmasından dolayı üzüntü duyduğunu belirtti. / DHA