Dr. Muammer Yıldız adaçayı için tırmandığı Hakkari dağlarının eteklerinde karların beslediği yamaçlarda bu faydalı bitkiyi ve yaşam alanını Hekimzade okurları için inceledi. Adaçayı boğmaca aşısı çıkana kadar uzun yıllar boğmaca tedavisinde kullanıldı. İlk görüşte çiftçiler tarafından ekilmiş izlenimi veren bitki bölgede doğal olarak yetişmekte.

BAKTERİ, MANTAR VE VİRÜSÜN DÜŞMANI

Adaçayının etkileri;

Yapılan deneylerde bitkinin sulu ve alkollü ekstresinin antibakteriyel (bakterilerin üremesini engelleyen), antifungal (mantarların üremesini engelleyen) ve antiviral (virüslerin üremesini engelleyen) etkisinin bulunduğu, topraküstü kısımlarının metanollü ekstresinin antioksidan etkili ve insektisid (böceklere karşı savaşan) içerdiği rosmarinik asitten dolayı antiemflamatuvar (iltihapla savaşan) etkisinin olduğu saptanmış.

GELENEKSEL TIBBIN EN TEMEL DERMANLARINDAN

Adaçayının başlıca faydaları;

Halk hekimliğinde gaz söktürücü, antiseptik, kuvvet verici, öksürüğü giderici ve uyarıcı etkilerinden dolayı sıkça tercih edilmekte.

Adaçayı, nezle ve gripten kaynaklanan boğaz rahatsızlıklarında, böbrek hastalıklarında çay olarak tüketilmekte. Göğüs açıcı etkisi ile astım hastalarını rahatlatıyor.

Bu faydalı bitkinin yatıştırıcı, midevi, idrar söktürücü, ter kesici ve dezenfektan etkileri de bulunmakta.

AĞIZ VE DİŞ TEDAVİSİNDE DE KULLANILIYOR

Adaçayının içinde bulunan thujon zengini uçucu yağlar boğaz enfeksiyonları, diş iltihaplanmaları ve ağız yaraları için yapılan ilaçların katkı maddesi. Bu nedenle gargara olarak ağız ve boğaz enfeksiyonlarının tedavisinde de kullanılıyor.

ÖNEMLİ UYARI!

Adaçayının bu kadar faydasına karşın Thujon (salvion) toksik ve kanserojen olduğundan fazla dozda alınmaması önerilmekte.

Uzmanlar bu bitkiyi gebelikte ve emziren annelere de tavsiye etmiyor.

ADAÇAYINI HAZIRLAMAK DA ÇOK KOLAY

2 çay kaşığı adaçayının üzerine kaynamış suyu dökün ve 5-10 dakika kadar beklettikten sonra için. Adaçayını çok kullanırsanız acı bir tadı olabilir. Tatlandırmak için bir iki damla limon sıkabilir ve bal ekleyebilirsiniz.